Гласът на Ивана Папазова запя в името на изкуството

"Глас" от Елена Алексиева, Моноспектакъл на Ивана Папазова

Актрисата Ивана Папазова представи изключително сериозния моноспектакъл "Глас" вчера вечерта в Кемрната зала на Драматичния театър, част от фестивала "Черната кутия". Пред препълнанената зала повече от час тя влизаше от роля в роля с изключително голям успех. Нейната игра се въртеше най-често между въпроса "Да пее или да замълчи завинаги?"

Ролята й пресъздава една велика оперна певица, която се ражда от сянката на друга. Спектакълът се опитва да изведе на преден план борбата за оцеляване на културата и ролята на парите, които вплитат две толкова далечни неща, като комерсиализма и играта на сцена.

black-box-plovdiv-dramatiechen-theater

Очертава се борбата между дубльорката (Виктория Глас) и оригиналът (Мария Калас), като противоречията идват главно от вътрешния глас на главната героиня на Ивана Папазова, а именно Виктория. За едната, животът свършва там, където е свършило изкуството. А за другата продължава безмилостно.

Овладяла ролята си до съвършенство, дубльорката знае как да изиграе примадоната. Това, което се случва накрая остава в нас прекрасното чувство, че изкуството е живо. Главната актриса отрича парите, които са толкова важни за нея, за да оцелява и гласно издава на сцената тайната на мениджърите. Виктория Глас води безмилостна борба най-вече със себе си, за да изведе до края положителния образ на истинския артист, този, който живее за изкуството и то живее в него.

  • Режисьор: Калин Ангелов
  • Сценография и костюми: Теодора Лазарова
  • Консултант: доц. Лилия Илиева

ivana-papazova-black-box2

ivana-papazova-black-box4

 

За автора

Вашият коментар