Концерт на Ибряма на 28-ми на Античния

На 28 септември  на сцената в Античния театър на град Пловдив излиза исполинът кларинетист Иво Папазов – Ибряма със своя оркестър „Тракия". Навлязъл в изкуството като самоук музикант, Ибряма се прочува в цял свят с изключителния си талант на народен свирач, виртуоз, надмогнал всички тайни на своя инструмент.

Сватбарската музика, чийто всепризнат цар е Ибряма, в блестящите му импровизации се превръща в стихия, обособила ново направление в джаза. Той си извоюва място в средата на най-бляскавите джазмени днес, партнира си с идоли като Джони Грифин, Ектор Зазу, Окай Темиз, Глен Велез, Сергей Старостин и др. Свири на световни сцени и фестивали в Париж, Залцбург, Краков, Будапеща, Рудолщат, Стокхолм, Бруклинската музикална академия в Ню Йорк, джаз-клуба „Рони Скотс" в Лондон и много други. Със своя оркестър „Тракия" кларинетистът записва два албума – „Orpheus Ascending" (1989) и „Balkanology" (1991) за Hannibal Records и прави турнета в САЩ, Канада и Великобритания.

Самостоятелният му албум „Панаир", издаден от „Кукер Музика", през 2004 г. е номиниран за наградите на Би Би Си за Световна Музика. Ибряма печели Наградата на публиката на Би Би Си (BBC – Radio 3 World Music Audience Award 2005). А британският вестник „Индипендънт" го нарича „свръхестествен гений на кларинета". Носител и на много национални отличия, през 2011 г., по предложение на МС, той е награден с орден „Св. св. Кирил и Методий" /огърлие/ за особено значими заслуги в областта на културата и музикалното изкуство.

ibrqma2

Настоящият концерт на Иво Папазов – Ибряма е част от програмата на IV Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща" – 2013. С тази атрактивна проява тържествено ще бъде ознаменувано и закриването на традиционните празници на Стария град.

 

За автора

Вашият коментар