Лили Еленкова за Младежката академия на България

Каква беше твоята роля в Младежка Академия (МА) 2012?

Хммм, каква беше моята роля … трудно мога да кажа с една дума. Мога да започна, че заедно с Веселин Илиев и Теодор Василев ролята ни беше на Архитекта.

В момента, в който започнахме да мечтаем, до момента, в който предадохме последния лист за отчет, и всичко по средата. Но мога да кажа, че основната роля е на треньор, на човек, който създава среда, в която може да се развие потенциал, не само на участниците, но и на мен самата.

Защо участва в МА?

Защото това е 100 процента, което изразява моето Аз.
 
Какво е за теб МА ?
“Където мечтите се сбъдват”. Още със създаването на Национален младежки форум непрестанно говорехме, че ни трябват обучения, които да развиват капацитета на организацията, но и които да “предават” натрупаното знание. Организацията трябва да възпроизвежда себе си и да надгражда постоянно.

Академията освен че спомогна много затова, тя и отвори Национален младежки форум за другити младежки организации, както и различни младежи от различни краища на България, които станаха наши естествени посланици. Ако Управителният съвет на НМФ е сърцето, Общо събрание е тялото, то Младежката академия на НМФ е кръвоносните съдове, ако мога да ползвам тази метафора. Младежката академия пулсира.

elenkova-mladejka-akademia3

Защо е важно да има такава Акадамия?

Човек е homo sapiens, но е и homo ludens и  homo faber . По време на Академията. освен че провокираме мисленето, знанието и уменията на участниците, създаваме и среда за игра и творчество. През изминалата академия имахме участници, които споделиха, че Младежката академия на НМФ е преобърнала живота им, други , че са преоткрили себе си , трети  – че са намерили себе си.

Точно заради тези моменти Академията трябва да продължава и да се развива, защото няма нищо по – ценно и дългосрочно от това, човек да открие потенциала си и да работи с него.

В дългосрочен план това ще е от полза и за средата , в която ще се върне и ще твори, а ако погледнем още по – визионерски  и за нашата прекрасна страна. Представяте ли си една усмихната и творческа България.

Най – незабравимият ти момент от МА?

Няколко са, но определено лятното кино на МА. Ако мога да го нарисувам с думи, си представете, привечер на брега на морето младежи опъват едно въже и с щипки защипват чаршаф. Нареждат пейки успоредно едни зад други, приготвят мултимедия и малко преди залез слънце започва “Чия е тази песен?”. Пренасяш се на друго място. Цялата Академия създаде усещане за романтизъм, сюреализъм и много любов. Тази любов все още я има и витае около НМФ.

Когато завършваха класовете, любовта, която се виждаше в очите на хората, е един  от най – запомнящите се и зареждащите моменти.

Твоята препоръка към участниците?

Летете и се усмихвайте!
 
elenkova-mladejka-akademia2
 
 
 

За автора

Вашият коментар