Кraftwerk пречупиха музиката през 3D очила

Цяла зала пълна с хора с 3D очила, но не заради кино прожекция

Софийската зала “Универсиада” се изпълни до пръсване в последния февруарски ден. Поводът за това беше концертът на немската група Kraftwerk. 

Считани за едни от основоположниците на електронната музика, изпълнителите от “Електронна сцена” (наименованието на групата в превод от немски) направиха неповторимо шоу. Освен добрата озвучителна система и светлинните ефекти, гвоздеят на програмата беше 3D анимацията. Шоуто се наблюдаваше от зрителите през специални очила, раздавани на входа от любезните разпоредители. 

Старт на концерта беше даден с падането на огромна бяла завеса на фона на металически глас, приветстващ гостите. В рамките на първите минути стотици погледи гледаха изумени и очаровани, случващото се пред тях. Четирима мъже, облечени в костюми, сякаш дошли от бъдещето, застанали зад четири осветени пулта, създаваха космическа музика. Зад тях огромна видео стена, излъчваше кадри със специални ефекти, пасващи за всяка песен.

Космическо беше и цялото шоу със своите мащаби. Грандиозната идея, с брилянтно изпълнение, са събитие, на което всеки трябва да присъства поне веднъж в живота си. Зрителите, успели да се впишат в историята на бандата с концерта на 28-ми, имаха щастието да чуят едни от най-популярните хитове като “Radioactivity” , “Autobahn” , “The man machine” , “Tour de France” и пр.

За почитателите на Kraftwerk е известен фактът, че групата включва в своите парчета звукови елементи от идустрията. Тази металическа нотка ясно се открояваше и в концерта на родна сцена, като отведе публиката далеч, далеч в дебрите на технологиите. На екрана, сякаш за да засили на н-та степен внушението за Вселена, се появи видео, представящо космическа станция. В него, музикантите от Kraftwerk пасваха чудесно със своите нестандартни облекла. А за да сме сякаш напълно сигурни, че са извънземни, огромна летяща чиния закръжа пред 3D очилата на зрителите. Тя ни разходи из пространството над земното кълбо, като плавно намали височината и ни отведе над картата на Европа. А там, голяма червена точка, посочваше град София. Така установявайки своята локация НЛО-то кацна пред зала “Универсиада”. Публиката избухна в бурни аплодисменти и радостни викове.

След много музика, танци и емоции, бялата завеса беше дръпната, но за щастие на всички присъстващи, не за да закрие шоуто, а за да го направи още по-смайващо. След разгръщането на белите платнища, пред очите на всички се появиха, не четирима странни мъже, а…роботи. Четири кукли, извършващи отсечени движения в такт с музиката, заместиха досегашните изпълнители. Реалистичните фигури с човешки размери забавляваха гостите под звуците на песента “The robots”. 

След тяхното шоу за бис се качиха отново човешките членове на групата. Те изпълниха още няколко парчета, оставяйки най-танцувалните за финал. В края на последната песен, изпълнителите започнаха да слизат един по един от пултовете си. Публиката изпращаше всеки от тях с достойните за грандиозното изпълнение аплодисменти. След като и последния член на Kraftwerk вече беше напуснал мястото си, сцената угасна и завесата пое обратен ход за последно.

Тълпата аплодираше общо повече от 5 минути. Скандирания приканващи за “още” се чуваха от всички страни. Акомпанираха им радостни викове и подсвирквания. След като всичко официално приключи и остана само жуженето на множеството гласове, хората напуснаха залата щастливи и заредени с доза kraftwerk-заряд.

Представлението, а можем да го наречем така съвсем спокойно, защото това далеч надхвърли представите за обикновен музикален концерт, беше неповторимо за България и всеки зрител по отедлно.

Музикаланата сцена в Пловдив може да следите в PlovdivClubs

За автора

Вашият коментар