ЛА

Идея, текст, музика, изпълнение РАШКО МЛАДЕНОВ и КОНСТАНТИН ЦЕКОВ
 
Едва ли има изкуство с такова разнообразие в жанра, каквото е музиката. Всичко, което излиза от човешкия глас и стотиците музикални инструменти като организирани тонове, е музика. Десетки са и предпочитанията на тези, които я слушат. Класическа, оперна, фолклор, популярна, джаз и още, и още. А какво би станало, ако ги смесим? От Бах до Гершуин, от Моцарт до ФСБ. А ако ги смесим и с малко театър! Хм! Вие ще кажете. На нас ни беше много забавно, докато подготвяхме този спектакъл, и сега търсим с кого да споделим това удоволствие.
Косьо и Рашко
Театрална игра, в която двамата изпълнители демонстрират музикалните си умения. Текстът е написан от актьора Рашко Младенов, а всички музикални движения са на Константин Цеков. Двама души в старчески дом, съхранили любимите си инструменти – значи и вкуса към живота.

 

 
РАШКО МЛАДЕНОВ
 
Роден е на 08.02.1947 г. Завършва Музикално училище “Л. Пипков” в София , специалност „Пиано” при доц. Лидия Кутева, актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кр.Сарафов” в класа на проф. Желчо Мандаджиев. Работи като актьор в Русенския театър, Сатиричния театър, Театър „София“, Младежки театър, Малък градски театър „Зад канала”. Бил е директор на Сатиричния театър и ДТ „С. Огнянов” – Русе.
През 1994 г. преподава пиано в училище по изкуствата в гр. Мексико, Мексико. В периода 2006 – 2009 г. работи в Българския културен център в Москва. Сред значимите му театрални роли са Разколников в „Престъпление и наказание” от Достоевски, реж.Кр. Спасов, Метр Бриден в „С любовта шега не бива” от Мюсе, реж.Маргарита Младенова, Тузенбах /реж. Леон Даниел/ и Вершинин /реж. Армен Джигарханян/ в „Три сестри” от Чехов и много други.
Написал е музиката за спектаклите „С любовта шега не бива” от Мюсе, „Приказки” от Киплинг, „Кръчмата под зеленото дърво” и др. Заедно с Ицхак Финци подтиква трупата на Театър „София” да реализират театрално представление на операта „Риголето”, което се играе с огромен успех. Заедно с Тодор Колев, Николай Бинев и Ицхак Финци изнасят 25 концерта със симфоничния оркестър на БНР на уникален микс от класически произведения, които свирят, пеят и дирижират под надслов „Първоаприлски концерт”. От 9.01.2012 г. работи като пенсионер на свободна практика.
КОНСТАНТИН ЦЕКОВ
 
Роден е на 24.12.1952 г. Завършва Музикално училище „Л. Пипков” в София, специалност „Пиано“ при доц. Лидия Кутева и същата специалност при Лили Атанасова в Консерваторията. Един от основателите на групата ФСБ. Написал е музиката за игралните филми „Остатъци” на реж. Росен Елезов, „Маймуни през зимата” и „Вътрешен глас” на реж. Милена Андонова, „Мисия Лондон” на реж. Димитър Митовски, „Инкогнита” на реж. Михаил Пандурски, като записът за последния е направен с филхармоничния оркестър на Маринския театър в Санкт Петербург с диригент Валери Георгиев.
Автор е на театралната музика към фарса „Адвокатът Патлен” , реж. Александър Галперин в ДТ-Благоевград, авт. спектакъл на Елза Лалева „Пепеляшка” в ДКТ – Ст. Загора, „Похапване с приятели” от Доналд Маргуляс, реж. Пламен Марков, копродукция на ДСТ и ДКТ -Хасково, „Високата есен на твоето тяло“ от Елин Рахнев, реж. Георги Михалков в МГТ „Зад канала“ и др. В постановката „ЛА” Константин Цеков прави актьорски дебют.

 

 

 

За автора

Вашият коментар