Майсторски клас концерт радва пловдивчани по случай 3-ти март

Концертмайсторът на Мюнхенската филхармония свири в Пловдив за 3 март

Опера Пловдив ще изнесе Празничен концерт на 2 март с участието на българския цигулар със световна слава Мариан Краев. Той е концертмайстор на Мюнхенската филхармония. Диригент е друг прочут българин – маестро Павел Балев, който е шеф-диригент на Филхармонията в Баден- Баден. 

Програмата с Оркестъра на Опера Пловдив включва Марин Големинов – Вариации по тема на Добри Христов, Йоханес Брамс – Концерт за цигулка и Роберт Шуман – Симфония №1 "Пролетна". Концертмайстор е Мичо Димитров. Музикалното събитие е посветено на Националния празник на България. То ще се проведе в Голямата зала на Дом на културата „Борис Христов” от 19 часа.

Мариан Краев започва на 11-годишна възраст е вече ученик на уважавания преподавател по цигулка Клаус Хертел, а по-късно е приет като студент в Консерваторията за музика и театър „Феликс Менделсон Бартолди” в Лайпциг. 

С помощта на академията Караян получава двугодишен договор към Берлинска филхармония като първи цигулар. Заедно с оркестровата дейност в Берлинска филхармония, свири по заместване като концертмайстор на Бохумските симфоници, Дрезденските филхармоници и симфоници и операта Дрезден, Нюрнбергските симфоници, Радио оркестъра на Мюнхен и София и от 2002 като концертмайстор на Мюнхенските симфоници.

Павел Балев е главен диригент на Филхармонията на Баден-Баден и главен художествен ръководител на Международната лятна академия "Карл Флеш" в сътрудничество с концертмайсторите на Берлинската филхармония. Гост-диригент е на Хамбургската държавна опера, Операта в Хановер, "Комише опер" в Берлин, "Земперопер" в Дрезден, Лайпцигската опера, Бременската опера, на повече от 40 оркестри в Германия.  

От 1995 той e участник в програмата "Диригентски форум" на Германския музикален съвет, където в момента дава майсторски класове по дирижиране. Носител е на Първа награда от Международния конкурс за диригенти "Карл Мария фон Вебер" (1996), Първа награда на Националния конкурс на висшите музикални училища в Германия (1999), наградата "Херберт фон Караян", представителната награда за диригенти на град Бад Хомбург (2003). 

За автора

Вашият коментар