Мирослава Кацарова гостува в Конюшните с прокета Синя луна

На 24-ти юни, Мирослава Кацарова ще изпълни в Конюшните на царя хитове от репертоара на най-влиятелната джаз певица на XX в – Били Холидей. В програмата с мото Blue moon („Синя луна“ – известна песен на Холидей) са джаз стандарти и две от малкото композиции на американката – God bless the child („Бог да благослови детето“) и емоционалната Don't explain („Не обяснявай“).

„Нямам амбицията да играя или да се правя на Били Холидей. Искам да представя носталгичното настроение, което носи нейната музика, оставило дълбоко влияние върху всички джаз артисти от 40-те до днес“ –  разказва  в интервю Кацарова – „Изпълненията й са белязани от нейната вродена тъга, странно съчетана с изключителна лъчезарност на сцената.“ Един от партньорите на примата от миналия век Лестър Йънг е уловил двойствеността на Били, давайки й прозвището Лейди Дей (Госпожица Ден)“.

Били Холидей е родена като Елеонора Фейгън през 1915 г. Тогава родителите й били все още тийнейджъри. Баща й ги изоставя, когато тя е още бебе и така започва печалният и труден живот на Лейди Дей, белязан от мизерия, глад, затвор, наркотици, расизъм…, но и музика! Музика, изпята изключително въздействащо. Музика, която кара слушащия да съпреживява историите, разказани в нея – истории, лично изстрадани или вълнували самата Били Холидей. Нейният глас предава истината, нейната музика я рисува по необикновен начин.

В краткия си жизнен път, вдъхновителката на десетки музиканти и последователи след това, успява да изпее живота така, както трудно би могъл да го направи някой, с топлия си, отличителен глас, който определено има какво да сподели с публиката. Приживе Били Холидей дори не е подозирала каква следа ще остави в музикалната история и в сърцата на своите почитатели.

 

Вашият коментар