Начало и на оперния фестивал, оформя се „Летен салон на изкуствата“

Два фестивала едновременно стартират днес в Пловдив – заедно с „Пловдив чете“, чиято програма може да видите тук, тази вечер е началото и на Opera Open – продължението на традиционния „Верди фестивал“. Античният театър ще даде сцена на куп световноизвестни звезди от операта в следващите малко повече от 1 месец.

При хубаво време тази вечер фестивалът започва с „Кармина Бурана“ с участието на балет Арабеск. Хореографията на музикално-танцовия спектакъл по музиката на Карл Орф е на Боряна Сечанова, диригент на оркестъра е Диан Чобанов, а на хора – Константин Добройков. Спектакълът започва от 21 часа на Античния театър. При лошо време всеки концерт от фестивала ще бъде преместван за следващия ден, без нужда от презаверка на билетите, съобщиха от операта.

На 21 юни предстои Гала концерт по случай 100 години от рождението на Борис Христов. Учасатие ще вземе световноизвестният бас Паата Бурчуладзе, солист на най-големите международни сцени – Болшой театър, Арена ди Верона, Метрополитен, Ла Скала. Диригент е Иван Ангелов.

До края на фестивала предстоят още много вълнуващи оперни и музикални спектакли.

За няколко седмици пловдивската културна сцена ще се оживи изключително много. Освен Opera Open, за около 1 седмица Пловдив ще е и литературният център на България с фестивала „Пловдив чете“ и по много събития, свързани с книгите, всеки ден. На 20 юни пък започва най-големия фестивал за дизайн и визуална култура – One Design Week, който ще продължи до края на месеца. Същевременно продължава и богатата театрална програма на лятната сцена „Орфей“. Всички тези фестивали оформят един по-скромен вариант на „Есенния салон на изкуствата“, който спокойно може да наречем „Летен салон на изкуствата“.

За автора

Вашият коментар