Nohate на Георги Зайков – лекият хип-хоп шамар на музикалната сцена (ВИДЕО)

Един от малкото стойностни музиканти на пловдивската сцена, който не спира да ни изумява с всяка крачка напред, която прави

#NoHate е първата рап песен на пловдивчанина и осмива закостенелия български манталитет

Георги Зайков е от онези пловдивски музиканти, които са се превърнали в един от типичните представители на градска култура през последните години. Онези, които не виждаме по телевизията, не свързваме със светлините на прожекторите, но изграждат клубната, и не само, пловдивска сцена с талант, авторски парчета, живи концерти и креативни идеи, очакващи своето реализиране.

Жоро Зайков завършва АМТИИ с педагогическа специалност. Преподава на солфеж, китара, тромпет и пиано на деца, младежи и възрастни, а в бъдеще ще развие концепцията и ще създаде първата по рода си школа за музика в Пловдив, в която да преподават и други професионалисти. Част е от групата Life Light и MixMe с Едит Унджиян, създавал е дуети с много български рап изпълнители, като се преплита успешно и като двойник на Justin Timburlake в трибют изпълнения. 

Последната му самостоятелна песен #NoHate, която излезе само преди седмица, е един своеобразен монолог, в който изказва всичко това, което е пазел в ума и душата си. Текстът, музиката и аранжиментът на песента са негови, видеото към нея е направено от Жоро Ставрев и Костадин Торкович. Жоро Ставрев снима не за първи път с Георги. Негов е и клипът към песента „Аз съм с теб“ – победител в конкурса на MediaCafe „Нашият свят“ по текст на Liter Jack, посветена на Ники Николов – Ni.Co и на всички близки на изпълнителите.

#NoHate е първата рап песен в кариерата на Георги Зайков. В нея е вплетено модерно трап звучене, липсва припев, а всички персонажи в клипа са изиграни от самия него. Той отговаря напълно и на смисъла на текста, насочен към младото поколение и тези, които го възпитават. Леко пиперлив, поднесен с доза ирония говори за българския манталитет, който от дълго време насам, сякаш, е потънал в един безспирен кръговрат на пошлост, комерсиализъм, посредственост и поклонничество към потребителски и консуматорски ценности.

„Вярвам, че изкуството трябва да възпитава, а хип-хопът, в частност, е музика с позиция. С песента искам да припомня, че омразата, която българите изпитват едни към други, само ни дърпа назад. Трябва да избягаме от този вид мислене, да се отворим към другите, към света, от странични наблюдатели да се превърнем в действащи хора, за да обогатим себе си и децата си. Песента е един лек шамар, за да ни напомни да махнем капаците, които сами си поставяме.“

                                      

За добро, Жоро вижда много надежда в децата, които учи на музика. Вижда как сами изразяват желанията си, как се впечатляват от качественото изкуство, но и също така, как са част от една вълна, която ги тласка в посоката на плоското творчество. Все пак смята, че те ще успеят да се съхранят и изградят собствените си предпочитания.

#NoHate предхожда песента „Бригада“, която ще излезе през месец май и ще разказва историята за банкови обирджии.

И двете са част от албума, по който Зайков работи. Той ще съчетава плеяда от стилове в музиката като се започне от поп, та се мине през лек рок, r&b, хип-хоп.

„Обичам да пробвам различни стилове, да смесвам, да експериментирам. Когато моите съученици учеха по един инструмент, аз изучавах три. Свирил съм и народно, и сръбско, и латино, и джаз. Занимавам се с продуциране, за да мога да опозная и боравя с музиката от всичките ѝ страни. Но, ако нещо не ми харесва, не мога да го направя на сила. Опитвал съм се да пиша комерсиални текстове, но не ми се получават. Затова и в #NoHate подхождам с лека закачка към модерните начини на пеене. Без да обида някой, просто казвам какво искам да се промени в държавата ни.“

Песните на Зайков никога не са просто празни думи, които да запълнят белия лист. Дори когато пее кавъри, те минават през аранжимент, показващ личния му вкус. И независимо дали попадат в челните редици на чартовете, те достигат до тези, които наистина имат значение – хората, не тълпата!

Повече за проекта Life Light на Едит Унджиян може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар