Plovdiv Jazz Fest – пътешествието на животворния ритъм

Plovdiv Jazz Fest отмина. Шест прекрасни концерта на основна сцена и почти още толкова на клубна сцена.

Литературна среща, младежки конкурс, музикална работилница, кино лектория, изложба… разговори, вълнения, открития. Голямо приключение наречено Jazz Fest приключи, но остави във всеки един докоснал се до него  нови светове и цветове

Третата вечер от програмата на Plovdiv Jazz fest 2018 беше открита от учениците на „Бели, зелени, червени“, групата оставила дълбоки следи в историята на българския джаз. Те представиха пред любителите на свободната музика бенефисен концерт, за да почетат своите учители и вдъхновители.

Мирослава Кацарова връчи награда посмъртно за цялостен принос към джаз музиката на българският пианист, композитор и джазмен Румен Тосков – Рупето.  

Мирослава Кацарова сподели, че тези нощи са истински празник за нея и обърна внимание колко е важно музиката да остава следи. Тя добави още, че „Бели, зели, червени“ са истински исторически личности за джаза в България и за джаза изобщо и че за нея Пловдив винаги е бил  столица на културата.

Джазова формация "Бели, зелени и червени" e основана на 1 октомври 1971 г. от саксофониста Веселин Николов – Весо Червения. През годините в състава са Слави Петков, Иван Николов, Константин Ангелов, Петър Джурков, Лъчезар Димитров, Пъшо Конов, Тодор Каптебилев, Теодосий Спасов, Йълдъз Ибрахимова, Иван Енев, Владимир Хаджииванов, Веселин Койчев.  Първият концерт е през януари 1972 г. Следват множество престижни изяви в Щатите, Чехословакия, Унгария, Полша, Германия, Русия, Швеция, Гърция, Финландия, Англия, Мароко, Сърбия. Последният състав на групата е Веселин Койчев  – лидер и китара, композитор, аранжор, Петър Джурков – пиано, Владимир Хаджииванов-Доктора“ – сопран и тенор саксофон, флейта, Пъшо Конов – баскитара, Иван Енев – барабани.

„Бели, Зелени, Червени“ бяха наградени за цялостен принос, а приза получи лично Веселин Николов-Червения, основател на формацията. Те разказаха пред публиката за трудностите, пред които са били изправени по време на прехода, но как с желание и упоритост са създавали джаз ателиета за млади таланти, които са се превърнали в добри и качествени музиканти, в последствие. Мирослава Кацарова припомни, че първият носител на специалната награда на Plovdiv jazz fest е Йордан Видев. 

Мечтата на формацията е била да създадат частно джазово училище, което и се е случило, те допълниха, че се щастливи, за това, че в Пловдивския и Софийски университет има специалност : „ Поп и джаз пеене“. Групата също така е създала фестивал, който се е провеждал на всеки 15 години като са се представяли най-добрите изпълнители от България. Формацията се обърна към съмишленици си  с думите:

„Мислим да поверим каузата „Бели, зелени, червени" на млади музиканти, наши последователи, за да можем да продължим да развивам джаз музиката на нашите ширини.“

Началото на концерта на техните ученици започна с ироничната музикантска реплика:

„Надявам се да си останем приятели и след концерта“. Те представиха пред публиката един концерт, наситен с богати, емоционални багри. Мелодията напомняше на естествено преливаща природна музика, пренасяща слушателя някъде далеч от забързаното ежедневие.

Те изпълниха няколко парчета с виртуозния пианист Мирослав Турийски. За последното изпълнение с името „Филипополис“, учениците бяха поканили двама гост саксофонисти. Двата саксофона водеха диалог помежду си: първият започна с характерните за нашите ширини тракийски мотиви. Той рисуваше изяществото на българската народна песен с четките на джаз звученето . Двата инструмента се преплитаха и създаваха многообразна и богата мелодия. Вторият саксофон говореше на чуждоземен и красив език, пораждаше изненада и трепет у слушателя.

За втория концерт същата вечер на сцената се качиха Дейв Холанд квартет, с участието на любимия на мнозина джаз артиста, саксофонистът Крис Потър. Самият Дейв Холанд е посветен на музиката от над 50 години. Името му е известно за всички почитатели на джаза. Започнал да свири в групите на величия като Майлс Дейвис, Стан Гец и Бети Картър, в последния половин век басистът участва в стотици записи, в колаборация с други големи имена или с негови лични музикални проекти. С непрекъсната концертна дейност, по всички сцени в света, Дейв Холанд е многократен носител на награда Грами, а през 2017 година получи отличието „Майстор на джаза“, връчвано ежегодно от Националната фондация за изкуствата на САЩ от 1982 година насам. 

Музиката, която те изпълниха не беше лесно достъпна. Тя изискваше от слушателя да бъде участник в процеса, да отвори сетивата си и да съзерцава, както навън, така и навътре в себе си. Страстта, еуфорията, различни състояния на човешките сетива, всичко беше възможно да се усети, защото богата палитра звукове отговаряше на всички настроения и пориви на сетивата. Всичко зависеше от границата на лично възприятие и до къде ще тече животворният ритъм на джаза във вените.

Ако искаш да изпиташ последното джаз пътешествие, не пропускай закриването на Plovdiv Jazz fest, начело с Ян Гарбарек, който ще си партнира на сцената с  прочутия индийски перкусионист Трилок Гурту.

За автора

Вашият коментар