Пловдивският рок бойкотира „Полинеро рок“ заради скандал с дарение (ВИДЕО)

Рокаджиите се разделиха на две, повечето не вярват, че такова нещо е възможно да се случи

Голям скандал се разрази тази седмица свързан с благотворителна кауза на последния пловдивския фестивал "Полинеро рок фест" през септември 2015-та, който е и част от културния календар на града и се финансира от Община Пловдив. Той избухна, след като фронтменът на група "Ренегат" Костадин Кацаров преведе лично 2500 лева на Детското отделение на пловдивската болница УМБАЛ "Св. Георги", за да бъде закупен кувьоз за новородени бебета. Това е трябвало да стори обаче организаторът на феста Владислав Ботев, но повече от 6 месеца никой не знае какво се случва със събраната сума. Срамът на рок обществото в града е "измит" от музиканта в понеделник, а инкубаторът предаден лично на шефа на Детското отделение на болницата проф. д-р Иван Иванов. Веднага след това, Костадин Кацаров атакува остро и обвини собственикът на клуб "Полинеро" в шикалкавене и лъжи. 

През септември 2015-та година Владислав Ботев е обявил пред публиката на "Полинеро рок" че събраните средства от дарения са 2500 лева. Инициатор на идеята за закупуване на инкубатора е главният инженер на болницата Иван Русев, който е и басист на група Zuum. Той ангажира с процедурата по закупуването на уреда и го прави няколко дни след края на 7-мия фестивал под тепетата. Самият кувьоз е втора употреба и стойността му е много по-голяма от тази, която превеждат пловдивските музиканти, като останалата част е поета от немската фирма Drager. Уредът пристига в Пловдив през ноември миналата година и оттогава стои на склад при инж. Русев. 

"Попаднах в положение на шах и пат и не знаех какво да правя, затова се обърнах към Костадин Кацаров. Изслушах много лъжи и думи изречени за инкубатора в последните дни, както и по мой адрес. Лично дарих на г-н Ботев сумата от 1000 лева на феста през май, а за последния продадохме предварително над 100 билета по 10 лева на колегите от болницата, повечето от които даже и не присъстваха на събитието. Тогава ги предадох на организатора и оттук нататък вече не знаех какво се случва, защото не ми е и работа", започна своя разговор за mediacafe.bg инж. Иван Русев. 

инж. Иван Русев /УМБАЛ "Св.Георги"/

"Иван Русев е доста по умерен в коментарите си и споделя, че отговорността е обща. "Аз предложих от какво реално има нужда Детското отделение на УМБАЛ "Св. Георги", въпреки че имаме 27 кувиьоза и няма лошо да има още един. В случая не е важно кое колко струва – това се определя от различни фактори, като състояние, марка и т.н.", допълни в разговора ни той.

„Свързах се с Владислав Ботев, за да го попитам какво ще прави, а той ми отговори, че парите не са 2500, а 1500 лева. Била е станала грешка и след преброяване даже оставил 20 лева, за да закръгли сумата. В момента не разполага с тях. Щял да ги събере на предстоящото издание на Полинеро. Това е светотатство! Посягаш на дарение на болни деца и използваш труда на музиканти, които са се включили в каузата, не заради теб, а заради идеята. На феста имаше и много хора, които си бяха купили билети, не защото са големи фенове, а защото искат да помогнат на децата“, сподели афектираният музикант от Ренегат за mediacafe.bg

Организаторът Владислав Ботев пък каза за mediacafe.bg, че Костадин Кацаров е бил подведен и не му се сърди. Той лично твърди, че кувьозът не струва сумата от 2500 лева и недоумява как се купува такава техника за такива пари. "Само искам да кажа, че никога не съм поръчвал кувьоз. Парите са в банкова сметка и най-лесно ми беше да дарим нещо и да приключим още тогава. Пак казвам, кувьози с леко поувехнал вид не купувам!", сподели собственикът на култовото заведение от Изгрев. 

Предлагаме ви да изгледате цялото интервю за тъжната история със закупуването на въпросния инкубатор с инж. Иван Русев пред екипа на mediacafe.bg:

 Публикуваме и разговора на екипа ни с Костадин Кацаров

Днес Костадин Кацаров покани всички замесени страни на публичен спор в ефира на Дарик Радио. На 17-ти март /петък/ пък пловдивските рок банди Ренегат, Zuum, Whitehorse и други организират благотворителен концерт в клуб Библиотеката, като парите ще бъдат дарени отново на УМБАЛ-а. Събитието ще бъде без входна такса, а всеки гост по желание ще остави, колкото прецени. Музикантите, които са част от пловдивския фест "Полинеро рок" споделиха, че ще бойкотират следващия фестивал, който е през май. 

Очаквайте интервюто на Mediacafe с Владислав Ботев!

СНИМКИ от въпросния Полинеро рок фест през септември 2015-та може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар