Стефан Вълдобрев почете родната култура заедно с пловдивската Драма и Младежки театър (СНИМКИ)

С концерт на Обичайните заподозрени се даде началото на Сцена на кръстопът

Културата на Пловдив се развива! Къде напред, къде назад, къде поема завой, който за някои е неосмислен, за други екстравагантен, но култура има. Тупти! Диша! Няма как да се хареса на всички ни, но се случва! Каква следа ще остави след 2019-та предстои да видим, но до тогава просто ще търсим подходящата за нас и ще ѝ се наслаждаваме, осмисляме, осъждаме, преживяваме…

И може би не случайно има толкова изкуство именно в Пловдив. Повече, отколкото другаде. Сякаш то се ражда заедно с всяка новопоявила се на този свят душа. Сякаш поема първа глътка въздух заедно с нас. Расте, очуква се по краищата с всяка тегоба, изглажда се с всяка преодоляна фаза, докато накрая намира себе си и започва да живее свой собствен живот, започнал от създателя му, но извисил се над него. Защото изкуството е безсмъртно, а както историята доказва, Пловдив също. Нищо чудно, че вървят заедно по калдъръма и следят сенките си.

Със замесените през годините, като Стефан Данаилов, Любен Гройс, Йоаким Груев, Мария Петрова, Христо Данов, Кръстьо Сарафов, Панайот Пипков, Енчо Пиронков, Мария Нейкова, Йохан Девлетян, Вълчан Петров, Исак Паси и още много други.

С фестивали, като Нощ на галериите и музеите, Пловдив чете, Празници на Стария град, Street masters, Opera Open, Двама са малко, трима са много, Международен фестивал на камерната музика, Дни на музиката в Балабановата къща, Капана фест, Пловдив Jazz fest и разбира се Сцена на кръстопът. Може би най-комплексният, най-уважаваният театрален фестивал в цяла България. Създаден от великана на българското кино и театър Стефан Данаилов, той продължава да радва пловдивската публика повече от две десетилетия. Продължава да я запознава със сценични иновации, нов прочит на стари класици и класически догми в модернизма, с родни и чуждестранни литературни гении.

Снощи официално се даде началото на тазгодишната Сцена на кръстопът с концерта на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени на Античен театър. Шоу, което излиза от границите на тази толкова помпозна, западна представа за култура и се превръща в празник на емоциите. За пореден път приехме уникалните музиканти Иван Лечев, Стефан Вълдобрев, Мирослав Иванов, Веселин Веселинов-Еко и Стоян Янкулов с добре дошли. За пореден път се смяхме с тях, пяхме с тях, танцувахме „По-полека“ с тях, с осъзнаването, че бихме искали да го повторим пак и пак, и пак. Не само песните, но и осем минутното соло на Стунджи изправи зрителите на крака. Барабанистът демонстрира уменията си на перкусионни инструменти, които са меко казано от световно ниво.

А 3D mapping изрисува по сцената и в небето същите тези горни имена, заради които културата на града и България е такава, каквато е. 

И макар че сме добре запознати с репертоара на Обичайните запознати, защото сме им почитатели, концертът снощи отново успя да ни изненада. Този път с финала си. Артистите споделиха за една далечна идея, която към днешна дата е станала реалност – мюзикъл по музиката на Стефан Вълдобрев, кръстен „По-полека“.

Първоначално Вълдобрев и директорът на Младежки театър "Николай Бинев" Владимир Люцканов са искали да направят нов български мюзикъл. Без дори да подозират, години по-късно същата идея се заформя и в умовете на Кръстю Кръстев и Александър Секулов. Така, те предлагат да изградат мюзикъл, тип "Мама Мия", но по вече съществуващата музика на Обичайните заподозрени. 

"Аз приех тази идея, защото по принцип съм си мързелив и няма да ми се налага да пиша нови композиции", пошегува се Стефан Вълдобрев от сцената.

„По-полека“ е копродукция между Драматичен театър Пловдив и Младежки театър „Николай Бинев“, под режисурата на Владимир Люцканов. Текстът е написан от Ваня Щерева и Стайко Мурджев и ще се играе в двоен състав.

След като Вълдобрев разказа за тази сбъднала се мечта, на сцената се качи част от артистичния екип на мечтата и всички заедно изпяха едноименната песен „По-полека“. Нейната официална премиера ще се състои на 11-ти септември и ще постави началото на пловдивския театрален сезон.

Не е тайна, че през последните години връзката между Вълдобрев и Пловдив се затвърждава. Става все по-силна, по-постоянна и целеустремена. С концертите, с експеримента със симфоничния оркестър на Държавна опера Пловдив, с постановката „Момчето от последния чин“, а сега и с „По-полека“.

Изглежда артистът е създал свое комфортно творческо място под тепетата, където се чувства достатъчно свободен да твори със замах и достатъчно подкрепян да не го прави сам. А градът обича творчеството му, защото то е изпълнено с романтика, цветове и свежест. И какво по-добро от това да започнем есента с цветовете на музиката!?

СНИМКИ от коценрта на Стефан Вълдобрев с Обичайните заподзрени и оркестърът на Пловдивската опера от 2018-та година на Античния театър може да видите ТУК

Вашият коментар