Цигуларката Таня Тингарова избра Асенова крепост за сцена на новото си видео

Пловдивчанката ще популяризира български национални и природни обекти в чужбина, чрез музика

Някои хора казват, че за таланта не съществуват граници. Склонна съм да се съглася, защото покрай работата си всекидневно се срещам с личности, които не само доказват, но и затвърдяват тази максима. Последната млада дама, която събуди в мен възхищение от постиженията си, е Таня Тингарова. Таня може да се похвали с успешна кариера на цигуларка извън България, а аз се надявам родината ни да оцени дарбата ѝ подобаващо. Но нека Ви разкажа нейната история.

Таня е от Пловдив, но получава възможността да замине в щатите от ранна възраст. Любовта ѝ към цигулката се заражда покрай по-голямата ѝ сестра, която също свири на този най-магически, от всички, инструмент. Тогава тя е на шест години и не е осъзнавала напълно какво означава да се заеме със сложния свят на музиката и отговорността, която го следва. Въпреки това, се оказва изключително талантлива и когато става време да кандидатства в гимназия, тя и семейството ѝ решават да се яви на конкурс за Академия на изкуствата в Калифорния – най-престижното и скъпо платено средно образователно училище в Америка. За целта записват промо диск в БНР, който е осъществен от бащата на пловдивския писател Ники Пеев. Няколко месеца по-късно получава писмо, че е една от едва няколкото одобрени, с пълна стипендия, деца в света.

Така, на 14-годишна възраст, Таня заминава за страната на неограничените възможности. Учебният процес в Академията продължава пет години, след което обикаля голяма част от щатите, за да кандидатства за консерватория. Когато пристига в Ню Йорк, изпитва неописуема любов от пръв поглед в града и си казва, че трябва да направи всичко възможно, за да я приемат там. Така и става.

Явява се на прослушване в Ню Йоркския щатски университет, където я приемат отново с пълна стипендия.

Постепенно от класическа цигуларка, започва да се разчупва и да усъвършенства и други стилове – от барокова музика в катедрали, през симфонични оркестри, до хаус в клубове. Собственикът на българския бар в Голямата ябълка ѝ подарява първата електрическа цигулка и построява сцена, на която да свири. По-късно получава предложение за работа в Близкия Изток, като така се сблъсква с културата на Оман, Абу Даби и Дубай. Там свири главно фюжън – хаус и поп, на модни събития, участия в Националната телевизия, участия по лични поводи на най-високопоставените държавни глави.

Свири дори на Формула 1, над пистата Яс Марина на Гран При на Абу Даби. Получава предложение и да се присъедини към оркестъра на Андреа Бочели за концерт в Арабските емирства.

Стандартът в Дубай и Абу Даби е много висок и бляскав. Много артисти идват от Западна Европа и Америка за самостоятелни концерти. Вярно е, че музиката се оценява повече като шоу бизнес, отколкото като качество, но пак има ценители. Интересът към класическата музика се повишава, самите държави в този район са изключително интернационални. Наскоро построиха опера в Дубай, която е сходна с тази в Сидни. Туризмът и културата все повече се разрастват, което дава шанс на много творци да се развиват и в този източен бит.“, споделя пловдивчанката.

След всички приключения в Близкия Изток, Таня Тингарова е една от артистите, избрани да станат част от сценичната програма на най-луксозния круиз в света. Една от изявите е шоу на Бродуей на вода – първото и единствено по рода си. Круизът печели 23 поредни години топ-круиз в света и поради голямата си ексклузивност прави не само околосветски пътешествия, но плава и до изключително редки и отдалечени места, като Антарктида, Великденските острови, Френска Полинезия, островът на Робинзон Крузо, остров Питкерн, населяван едва от 50 човека, което го прави най-малкото по население владение в света и още много.

Неусетно, докато я слушах, се пренесох мисловно на местата, за които разказваше. На моменти завиждах благородно, а в други не можех да скрия усмивката си от очарование. Не можех да спра да мисля как някои хора, като че ли, са докоснати от щастлива звезда и силно желаех приказката ѝ да не свърши тук, в малкия Пловдив. Изглежда обаче, Таня е силно уверена, че малкият Пловдив е перфектното място за продължението на нейната история, за следващата глава.

„В последните години средата ми бе от чужденци, които са били или са се преселили в Пловдив и съответно са се влюбили в него. Дълго се чудех защо тези преуспели, в професията си, хора са избрали именно него. Постепенно осъзнах, че са прави. Че Пловдив е мир, любов, спокойствие. И реших, вместо да преминавам през толкова перипетии в чужбина и постоянни пътувания, да се завърна у дома. Мога да използвам тези нашенски дадености и да ги покажа на останалия свят. Считам, че българските професионалисти от музикалния бизнес по нищо не отстъпват на световните си колеги, а емоцията, която  българската публика ми дава ,е зареждаща и несравнима.“

                             

Затова започва да снима клипове на кавъри в стила epic music и филмова музика, заснети из Български национални и природни обекти, които после да популяризира и навън. Първото ѝ българско видео е снимано на Асенова крепост, а музиката представлява аранжимент на главната тема от сериала „Game of thrones”. Таня мечтае все повече професионалисти да се завърнат в родината си, след придобитите знания и умения извън нея. Така те заедно биха могли да облагородят все повече културната среда. А в бъдеще, може би да създава и авторска музика. Аз силно вярвам, че ще успее да осъществи мечтите си, защото както казахме в началото, за таланта не съществуват граници. Музиката ги стопява и обединява.         

Фотографии: Islam Fayez, Иван Ерменков, Йордан Йовков

 

           

            

За автора

Вашият коментар