Момчил Лупов и Виктор Колев от MoVe Team за Plovdiv Throwdown, функционалния фитнес и жертвите при спорта

Plovdiv Throwdown ще е първото официално събитие на обновения площад "Централен"

Дни ни делят от най-интересното спортно събитие в Пловдив – Plovdiv Throwdown. Международното състезание по функционален фитнес и кросфит събира под тепетата над 100 състезатели от България и чужбина, които ще се изправят един срещу друг. Ще загърбят егото си и ще тестват собствената си воля и способности. 

Състезанието се организира от спортен клуб MoVe Team, начело с Момчил Лупов и Виктор Колев, за които спортът е не просто професия, а най-вече здраве и начин на живот. Те предизвикват не само атлетите да се надскочат, но и спортната култура на всички пловдивчани. Защото от зрител, всеки може да пожелае да стане състезател. Все пак в спорта няма нищо невъзможно, ако човек притежава амбиция и желание за промяна.

Малко преди състезанието, двамата застанаха пред media cafe, за да ни споделят повече за него, за трудностите на професионалния и не само спортист и за ползите от тренирането.

– Разкажете ни за тазгодишното издание на Plovdiv Throwdown и с какво ще се различава от предходните.

Организираме фитнес състезанието Plovdiv Throwdown за трета поредна година, като този път ще се проведе на площад „Централен“. То ще е първото официално събитие след откриването на възобновения площад и ще е в датите 21-ви и 22-ри септември, като ден преди това ще се състои брифингът.

Тази година състезателите са двойно повече от миналата – 157 финалисти от 12 държави. Състезателите са разпределени в шест дивизии – професионалисти мъже, професионалисти жени, любители мъже, любители жени, тийнейджъри до 20 години и ветерани над 35 години. Всички те преминаха през квалификации и ще се състезават в седем състезателни комплекса. Дисциплините обхващат атлетика, гимнастика, вдигане на тежести, гребане на гребни тренажори, упражнения с дъмбели, катерене по въже, дърпане на шейни и още много изненади, които искаме да оставим в тайна до последно. На финала ще спечели най-комплексният атлет.

– Каква е мотивацията на спортен клуб MoVe Team да организира подобно международно състезание?

Занимаваме се с функционален фитнес и  от 11 години. Основната цел е да подобрим психическото и физическото здраве на хората. Нашата дейност е здравна програма, а не външен вид. Външният вид е последствие от подобряването  на физическото здраве. А състезанието е черешката на тортата, върхът, който може да се достигне. То не е задължително! Не случайно има и любителски дивизии, макар че и любителите се подготвят поне година предварително, за да могат да се класират. Реално в залата 10-15 процента от хората се занимават сериозно със състезателни намерения. Останалите го правят за здраве и висок стандарт на живот.

                               

– Къде границата между здравословното трениране и вманиачаването се стопява?

Хубавото при нас е, че дори някой да се вманиачи, не му позволяваме това да доведе до травми. Каквото и да правиш в залата, трябва да е напълно съобразено със здравето. При храната е същото. При нас работи диетолог, който дава насоки и съвети за храненето спрямо индивидуалното състояние на всеки отделен организъм.

Имаме и детски групи за деца от шестгодишна възраст нагоре. Обучаваме ги на правилни движения, развиваме мобилност на ставите и гръбнака, целим изправяне на опорно-двигателния апарат, изграждане на здрава мускулна система, както и подобряване на функциите на организма и засилване на метаболизма. Поради липсата на движение децата страдат от затлъстяване и диабет, метаболитни и хормонални изменения и опорно-двигателни проблеми, типични за възрастни хора.

– Кое е най-важното качество, което трябва да притежава един професионален спортист?

На първо място, здрава психика! После идват търпението и всеотдайността. Всичко зависи от свършената работа, не от генетичните дадености. Но, за да си свършиш добре работата, трябва да си устойчив.

– Какъв съвет бихте дали на хората, които искат да надскочат възможностите си, но не знаят как или ги е страх?

Да се доверяват на специалистите в областта. Има треньори с достатъчно голям опит, които да разберат кой от какво има нужда и най-вече да не избягват да се натоварят повече в залата. Не води до нищо лошо! Другото, което бихме посъветвали, е да не се страхуват да тестват възможностите си. Няма нищо срамно в това да не успееш, поне си опитал! Никой няма да ти се смее затова. Ние сме екип, общество и всеки се стреми да помогне на другия.

– Кои са жертвите, през които преминавате, а остават скрити за очите на другите?

Най-голямата жертва е, че нямаме време да обърнем внимание на семействата и близките си, защото сме постоянно в залата. Сутрин пристигаме в 7:30 и си тръгваме след 20:00. Вечерта продължава и административната работа по състезанието.

Отделно се налага да правим компромиси с изискванията на трениращите. Всеки има изисквания как да изглежда или чувства и понякога е много трудно да ги убедим, че тези желания не винаги са адекватни за здравното състояние. При някои е нужно да мине доста време, докато разберат, че ти знаеш кое е добро за тях.

– Какво е нивото на българските състезатели в сравнение с тези, които пристигат от чужбина?

Все още сме назад от най-добрите в света, но не много. Повечето атлети разбраха, че трябва да тренират по-усилено, което ще доведе до прогрес в бъдеще. Това, което ни прави впечатление е, че тази година разликата между българските и чуждестранните състезатели не е толкова голяма. В тазгодишното издание на Plovdiv Throwdown присъстват доста интересни състезатели. Трима от тях участваха на световните игри. Сред тях е нашенецът Ставри Ставрев.

– Какво трябва да се промени в българския мироглед, за да достигнем това световно ниво?

Трябва да се отворим повече един към друг. Не само спортистите и зрителите, но и хората, които ни подкрепят. Положението със спонсорите и партньорите е много лошо. Спортът е скъпо занимание и е нужно в него да влезе повече капитал. Затова и ние сме благодарни на тези, които ни подкрепят, защото без тяхната помощ нямаше да успеем да осъществим състезанието.

И така, заповядайте на 21-ви септември на площад „Централен“, за да станете свидетели на най-комплексното и грандиозно спортно събитие за Пловдив през 2019-та.

Състезанието се организира с подкрепата на: Pulse Fitness & Spa, Kikka Boo , Димитър Маджаров, Бултекс 99, Феникс Дистрибуторс, Минерална вода Михалково и STC Nutrition.

Официален медиен партньор: MediaCafe

  • Вижте изданието на Plovdiv Throwdown през 2018-та ТУК
  • Вижте изданието на Plovdiv Throwdown през 2017-та ТУК

За автора

Вашият коментар