Жената с брадата – нов поглед в изкуството?

Откакто, вече станалата толкова популярна жена с брада (поради простия факт, че е мъж/жена с брада) стана новият победител в конкурса Евровизия, хората сякаш полудяха. Мнозина, отвратени от визията на изпълнителя избълваха по медии, интернет пространството и всякакви форуми тирада от нецензурни изрази, а множество медии излязоха с обширни материали за личността на музиканта.

Всъщност избирането на транссексуален мъж с по-красив грим от този който аз мога да си направя, впечатляваща женска прическа и една доста гъста и туширана брада на лицето си, може би поставя една нова ера във възприемането на изкуството. Неслучайно от години текат международни музикални телевизионни формати, в които съдиите оценяват единствено и само гласовите данни на изпълнителя, без да могат да видят как изглежда той. Просто защото се залага становището, че не е важно как изглеждаш, за да бъдеш неповторим в това което правиш.

Всъщност ако трябва да бъдем честни светът отдавна е променен във възприятието си към екстравагантното. И истината е, че става все по-толерантен и възприемчив към жалките опити за нестандартност. Не за първи път ще спомена като пример за това Бой Джорж, Джордж Майкъл, Мадона… Разбира се, върхът се заема от кралицата на екстравагантността Лейди Гага, която постави началото на тази гротескност в музикалната визуализация. Разбира се няма как да подминем и Майли Сайрас, която въпреки осъдителните критики е факт, че синглите ѝ се завъртяха и достигнаха доста високи позиции в класациите.

Тогава, можем ли да твърдим, че светът е узрял (ако това е правилният глагол), за да приема хората в цялата им артистична лудост, и да оценява тяхната работа и красота, която сътворяват? Или толкова се е пренаситил от талант и красота, че търси яркия натрапчив образ на отличаващия се?

Истината е, че дори в малка България си имаме подобен пример, а именно Азис. И колкото и всички да го обиждат, да му се подиграват и да заклеймяват музиката, която прави е факт, че човекът притежава невероятни гласови данни и всички българи се просълзяват когато циганчето Васко запее някоя народна песен.

И все пак нека да не забравяме, че всъщност хората избраха жената с брадата да спечели конкурса.

За автора

Вашият коментар