Бирфест Пловдив – глътка по глътка (СНИМКИ и ВИДЕО)

Beer, Bier, Bière, Birra, Пиво, Piwo, Cerveza, Öl, Øl

Тази напитка има много имена на различните езици, но навсякъде е еднакво любима!

Бирата е най-старата и най-консумираната напитка в света, която се нарежда на 3-то място след водата и чая

Именно на тази сладостна течност бе посветен цял фестивал в древния град на 7-те тепета. В интервала 6-10-ти септември Пловид подслони в полите на Младежкия хълм множество бутилирани представители на този клас алкохол.

Plovdiv Beer Fest представя бирените вкусове и традициите им в различните култури. Бяха показани най-големите постижения в производството на пиво от различните народи. Българските атрактивни крафт бири също бяха изложени редом с големите имена в бранша. Предствители като  „Диво пиво“ и прочие се дегустираха и консумираха с наслада от посетителите.

На един от щандовете приветлива млада дама ни запозна с книга, чиято цел е да промотира бирата като напитка и да разпространи консумацията ѝ.

„Свикнали сме да приемаме бирата като напитка, която няма особена стойност. Като алкохол, който се пие основно от металяги по концерти и тийнейджъри. Реално традициите на тази течност са вкоренени далеч в човешката история и пътят ѝ е сравнително по-изискан и специфичен, отколкото го приемаме.

Съвремието е установило място на бирата в ежедневието ни, което не позволява тя да разгърне целия си капацитет от вкусове, видове и прочие. Идеята на книжката, която предлагаме, е да превърнем рутината в ритуал на всяка глътка. А освен това има и дневник на почитателя на бира. Така съчетаваме полезното с приятното, забавното.“

Всеки посетител можеше да обиколи щандовете и да опита бира от цял свят. За по-любопитните барманите бяха подготвени с информация за процеса на приготовление от брането на хмела, през ферментацията, преработката, бутилирането, та чак до отварянето на капачката пред самите нас.

Успоредно с пивото се предлагаше разнообразие от вкусни мезета. Та заедно с бутилката, вървеше и ребърце в другата ръка.

За да е съвсем пълна забавата, организаторите бяха подготвили музикална сцена, на която се подвизаваха различни изпълнители. Част от тях изпълниха трибюти на световноизвестни групи като „Nirvana“, „Pink Floyd“, „Jimi Hendrix“.

 

Вашият коментар