Биротерапията, която превзе Пловдив

Beer, Bier, Bière, Birra, Пиво, Piwo, Cerveza, Öl, Øl

Тази напитка има много имена на различните езици, но навсякъде е еднакво любима!

БИРАТА е най-старата и най-консумираната напитка в света, която се нарежда на 3-то място след водата и чая.

Именно на тази сладостна течност бе посветен цял фестивал в древния град на 7-те тепета. В интервала 6-10-ти септември Пловид подслони в полите на Младежкия хълм множество бутилирани представители на този клас алкохол.

Plovdiv Beer Fest представя бирените вкусове и традициите им в различните култури. Бяха показани най-големите постижения в производството на пиво от различните народи. Българските атрактивни крафт бири също бяха изложени редом с големите имена в бранша. Предствители като „Гларус“, „Диво пиво“, „Бял щърк“ и прочие се дегостираха и консумираха с наслада от посетителите.

На един от щандовете приветлива млада дама ни запозна с книга, чиято цел е да промотира бирата като напитка и да разпространи консумацията ѝ.

„Свикнали сме да приемаме бирата като напитка, която няма особена стойност. Като алкохол, който се пие основно от металяги по концерти и тийнейджъри. Реално традициите на тази течност са вкоренени далеч в човешката история и пътят ѝ е сравнително по-изискан и специфичен, отколкото го приемаме.

Съвремието е установило място на бирата в ежедневието ни, което не позволява тя да разгърне целия си капацитет от вкусове, видове и прочие. Идеята на книжката, която предлагаме, е да превърнем рутината в ритуал на всяка глътка. А освен това има и дневник на почитателя на бира. Така съчетаваме полезното с приятното, забавното.“

Всеки посетител можеше да обиколи щандовете и да опита бира от цял свят. За по-любопитните барманите бяха подготвени с информация за процеса на приготовление от брането на хмела, през ферментацията, преработката, бутилирането, та чак до отварянето на капачката пред самите нас.

Успоредно с пивото се предлагаше разнообразие от вкусни мезета. Та заедно с бутилката, вървеше и ребърце в другата ръка.

За да е съвсем пълна забавата, организаторите бяха подготвили музикална сцена, на която се подвизаваха различни изпълнители. Част от тях изпълниха трибюти на световно извести групи като „Nirvana“, „Pink Floyd“, „Jimi Hendrix“.

 

За автора

Вашият коментар