Без разкази животът не струва

„Момчето от последния чин“ е големият урок по творческо писане за нещата, които накрая си струват.

Втори ден от „Сцена на кръстопът“ е и по традиция втори спектакъл на Драматичен театър Пловдив получава своята премиера. „Момчето от последния чин“ от испанския драматург Хуан Майорга, режисирано от Крис Шарков смая и дълго време държа на крака пловдивската публика в Камерна зала. Постановката на Пловдивския театър е и завръщане на Стефан Вълдобрев към театралната сцена. Участват още Димитър Николов, Боряна Братоева, Димитър Банчев, Симеон Алексиев и Красимира Кузманова. Сценографията е от Ралица Тонева, а музиката – дело на Асен Аврамов.

„Момчето от последния чин“ е от пиесите, които гледаш максимално внимателно, защото всяка дума, движение и детайл са важни. Стефан Вълдобрев е отегчен от бездуховността на учениците си учител по литература. Докато в един момент се зачита в едно от съчиненията за домашно на свой ученик – Клаудио Гарсия, изигран блестящо от Димитър Николов.

Така започва чудната игра на пиесата – непрекъснато преливане на действия, диалози, герои и пространства, подхвърляне на реплики, идеи и мисли. Тази многопластовост създава напрежение, стихийност и дори мимолетност на действието, които в отделни моменти спират, за да отстъпят място на смеха, възхищението или безмълвието.

Пиесата на Хуан Майорга е текст за живота, възможен единствено чрез разказването, за битието – несъзнателна проекция на всичко написано и прочетено от човека. За самото разказване, дирижиращо ежедневието и издигащо ни над представата за самите себе си. „Момчето от последния чин“ е разказ за всички разкази на света, за Джойс, Достоевски и Омир, за привилегията да виждаш красотата там, където на другите им е безинтересно, за последния чин, където никой не те вижда, но ти държиш цялата вселена под контрол. Пиесата говори много, продължително и бързо, за да замълчи изведнъж. В нея място намират отблясъци от влюбване, литература и страдание, чиито автори сме ние.

„Момчето от последния чин“ е големият урок по творческо писане за нещата, които накрая си струват. 90-минутен курс по наблюдение на света и хората му в търсене на онова, което винаги е там и единствено очаква нас. Курс, от който най-важната записка е, че животът си струва, само ако има кой да го разкаже. И разказът си струва, само да има кой да го превърне в живот.

Сцена на кръстопът се случва за поредна година благодарение на основните си партньори КЦМ и Роза импекс!

Повече за 21-то откриване на Сцена на кръстопът вижте ТУК

Вашият коментар