Летящ старт на фестивала „Черната кутия“ в Пловдив. Ден първи (СНИМКИ)

Mediacafe.bg стартира своя пореден фестивален дневник и ще ви запознае с всички представления от юбилейното издание на международния фестивал „Черната кутия“ в Пловдив 

Шестотин зрители на крака не пускаха от сцената блестящите танцьори от Компания Opinion Public Cie – Белгия

Последните ученици на Морис Бежар поднесаха на публиката едно върхово хореографско изпълнение. „Класа. Световна класа!” Това бяха първите думи на Мила Искренова, големият танцов педагог и един от основателите на „Арабеск”. „Пловдивчани заслужаваха подобно нещо и съм щастлива, че го получиха” сподели и Слава Младенова, арт директор на фестивала.

Часове преди това отткриването на фестивалът бе „подгрято” от уличното танцово-театрално шоу на танцовото дуо ”Умами данс” от Мадрид, Испания.

Цветно настроение, много шеги и безброй усмивки донесоха на пловдивчани Густаво и Жером. Двамата, испанец и французин, създават формацията „Umami dance and theatre project”, преплитайки в комедиен стил брейкденс, съвременен танц, пантомима и театър. Импровизираната сцена бе поставена пред стълбите на Каменица, а двамата артисти не пропускаха да се пошегуват със случайните минувачи. Децата, сякаш, бяха най-облагодетелствани що се отнася до внимание, защото Густаво и Жером ги включиха успешно в техния спектакъл.

Малко след обявения начален час се събраха млади и стари, любопитни деца и случайно преминаващи  хора, за да се порадват на уличното изкуство. Публиката стана свидетел не само на съвременния брейкденс танц, но и на класическия руски балет. Представен от двамата артисти, облечени в тигрови клинове и пачки, танцът изглеждаше гротескно и успя да просълзи публиката. От смях, разбира се.

Двамата комедианти направиха своето първо участие на фестивала и споделиха, че са изключително очаровани от организаторите му, както и от подбора на участващите състави. Първия път, в който те чуват за „Черната кутия“ е в Испания, където популярността на събитието е голяма. С нетърпение очакват 2019-та година, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата. По този повод те се надяват повече артисти да споделят изкуството си с българите – не само танцьори, но и художници, актьори, певци.

Любопитен факт около формацията е името ѝ – „Умами“. Думата означава японското име за вкусово усещане. Умами е петият основен вкус след сладкото, киселото, соленото и горчивото. Смята се, че той съдържа всички останали, затова и артистите са избрали именно него – защото съчетават различни стилове и изкуства.

Разглеждайки Пловдив, двамата танцьори остават силно впечатлени от Античния театър, където си пожелават да играят един ден. Те ще останат още два дни, за да усетят от културата на Пловдив и да се насладят на изпълненита на свои колеги, участници във фестивала. Това, което изключително вълнува двамата изпълнители, е българският фолклор. Чули български народни песни, те се надяват да успеят да използват фолклорни мотиви в свои бъдещи проекти. С нетърпение очакват следващата година, когато се надяват да посетят отново града.

Спектакълът се реализира с подкрепата на институт – Сервантес.

Повече за програмата на фестивала с видео може да видите ТУК.

 

За автора

Вашият коментар