Съвременното общество през погледа на „Opinion public“ (СНИМКИ)

Белгийската формация „Opinion public” бе част от официалното откривне на фестивала за театър и съвременен танц – „Черната кутия“. Събитието се организира под патронажа на Минстерството културата и с всяка изминала година впечатлява с подбор на артисти и изпълнители.

Етиен, Йохан, Сидони, Виктор, Артур основават „Opinion public” през 2010 година, като целта им е да създадат нов хореографски стил. Името, което избират, е тясно свързано с техните възгледи за живот. В хореографиите си те занимават публиката с проблеми, наболели в обществото, както и с мястото на човека в различните аспекти на живота му.

Спектакълът им „Апартейд“ – носи своите красноречиви послания и е посветен на строгата политика, отритването от обществото на чернокожите и на сегрегацията. На сцената те поставят тяхното разбиране за демокрация, представяйки негативите на нашето т.нар „цивилизационно общество“. Според артистите расизмът, нетолерантността, отделянето от общността се дължат на нашия прекомерен индивидуализъм, който ни води до игнориране на ближния. Невежеството води към страх, а страхът води към омраза. Европеецът гние в ежедневно насилие, заради разпадане на нацията, подчинена на омразата, клишетата и частните интереси.

Поздравителни адреси по повод началото на фестивала бяха изпратени от министъра на културата – Вежди Рашидов и от кмета на града – Иван Тотев.

Спектакълът се реализира с подкрепата на посолството на Белгия

Неофициалното откриване на „Черната кутия“, на центъра в Пловдив, може да видите ТУК

 

За автора

Вашият коментар