Няколко хиляди извиха дълго хоро под Младежкия хълм (СНИМКИ)

Готина музика, пълен релакс, забавни неща за децата – така беше през почивните дни в града под тепетата или по-точно под едното тепе

Отивам към Хълма, заредена с много енергия и онова чувство, което изпитвам преди чакана среща, но онази романтичната, а тази със стар приятел, с който пътят ни е разделил. Вървя натам и си мисля, за времето, когато ходихме под хълма, само за да пием бира, а после се изкачвахме до горе, като си правихме планове за бъдещето. Спомням си за времето, когато десетки деца тичаха след кучетата на поляната до сградата, която беше като Младежки дом. Размечтах се.

Поляната на Shake That Хълм в петък вечер бе препълнена с родители и страшно много деца. Такова безгрижие или, както отскоро го наричат пловдивчани – „айляк“ само тук може да се види усети. Не че и на други места го няма, но под Младежкия хълм въздухът е по-различен,а  хората … те винаги са си такива, закъсняващи айляци. Затова и феста някак си не бърза да се открие, а чака точния момент.

През това време виждам хора, които да  играят на карти, децата пък си хвърляха фризби или играеха федербал, други просто седяха и се забавляваха с приятелите си държейки пенливи течности. Веднага хвърлих поглед и към голямата сцена, на която изпълнителите се вихрят, колкото те самите преценят – такова е условието на организаторите от Alter-Native Project и Инкубатор. Условието е да няма условия. Готино, нали! Точно в духа на фестивала. Излизаш и дърпаш струните, колкото ти е кеф, после се сливаш с твоите хора на поляната.

Обръщам се, за да се огледам и да се слея с обстановката. Около сцената има достатъчно място за танцуване и зяпане. Виждам и баровете от Капана. Правят впечатление и шарените хамаци, които бяха опънати между дърветата и  хората си бяха легнали в тях, като си почиваха или говориха. Лично според мен бройката на айляците е близо 3000, които бяха дошли, за да станат част от FluidUnderground, Nameless Day Ritual и Gabana. Най-запомнящото се сигурно беше през първата вечер, когато народна музика прегърна всички в едно българско хоро и го изви по-голямата поляна.

На фестивала се предлага и домашен сладолед. Има надуваем замък за малките. Определено е по-разчупено и различно, ако трябваше да се проведе на Центъра примерно. Харесва ми. И най-важното е, че никой не те задължава с нищо.

Несъмнено биха отишла отново и при следващото издание на Shake That Хълм, който предлага айляка да разпускаш с приятели и да се забавляваш, както на теб ти се иска.

 

За автора

Вашият коментар