Opera Open се завръща с грандиозно събитие на Бунарджика

Една от визитните картички на Пловдив е фестивалът Opera Open, който тази година ще се проведе от 4 юни до 30 август. Той ще бъде на две сцени – на Античния театър и на Бунарджика. Шестнайсетте вълнуващи вечери ще пренесат публиката в магията на оперното изкуство, а организаторите са планирали и четири премиери на „Кармина Бурана“ от Орф, „Севилският бръснар“ от Росини, „Тоска“ от Пучини и „Дон Жуан“ от Моцарт.

Откриването на Opera Open 2021 ще започне с внушаващия спектакъл „Кармина Бурана“ с участието на над 150 артисти на мястото, където преди 56 години се е състояло първото оперно представление на открито в Пловдив – хълм Бунарджика.

По време на фестивала ценителите на изкуството ще могат да се срещнат отново с големия талант на имена като Хосе Кура и Карлос Алмагер. Участие в Opera Open 2021  също така ще вземат диригентите Якопо Сипари Ди Пескасероли и Павел Балев, премиер балетистите Марта Петкова и Никола Хаджитанев, режисьорът Урсула Хорнер, българските солисти с международна слава Кирил Манолов, Мариана Пенчева, Мартин Брониковски, Иван Момиров и др.

„Искам да подчертая това, че качеството е нещото, което отличава нашия фестивал. Както всяка година, целият май месец ще бъде посветен на подготовка, защото 4 премиери в рамките на един фестивал е изключително амбициозно. За нашия оркестър, които този сезон беше обновен, ситуацията на пандемия от една страна се оказа фатална, а от друга се оказа „щастие в нещастието“ и много добри чуждестранни музиканти намериха място при нас. За мен е комплимент, че такива качествени музиканти предпочитат да свирят в Пловдив отколкото в други оркестри в България. Ние ще останем честни спрямо нашата публика и ще направим възможно най-доброто,“ коментира музикалният директор Диан Чобанов.

Рамката на фестивалната програма ще затвори духовното наследство, завещано от големия Камен Чанев, с оперната гала „Гласът на Камен“, която ще бъде със специалното участие на примата Красимира Стоянова и едни от най-големите български оперни имена. С този концерт ще бъде отдадена почит към таланта и приноса на певеца за операта и културния живот на Пловдив.

Благодарение на програмата „Наследство“ на Пловдив и усилията на директора на Опера Пловдив Нина Найденова, музикалния директор Диан Чобанов, артистичния директор Лучано Ди Мартино и музикалния драматург Драгомир Йосифов, които са начело на организационния комитет, ще бъде представен един фестивал, който ще остане в историята.

 „ За мен днес е един огромен празник, затова че в една година, в която изгубихме увереност, сега превключваме към към новата Opera Open. Това се случва след почти една година в тишина, в която Опера Пловдив нямаше възможността да се изявява на сцена. Искам да благодаря на г-н Стаменов и г-н Панов, че много спонтанно, но и много отговорно приеха да ни подкрепят към един забравен стар връх Бунарджика, където след 56 години ще възродим една стара традиция. 10 години подред там пловдивчани са гледали опера и това е първото място в България, където на открито са се правили мащабни постановки. Заравяйки се в историята открихме едни много интересни данни, като това, че в първото представление на „Аида“ са участвали над 900 артисти, а публиката е наброявала 4 000 човека. Надяваме се тези легендарно звучащи цифри отново да се възродят,“ сподели Нина Найденова.

„Кармина Бурана“ е емблематично заглавие за Пловдив и ще бъде представено за онази публика, която има огромна нужда да бъде на една ръка разстояние от изкуството, което ние представяме.“

„Програмата е структурирана в 4 основни части – Opera Open, Opera Open Light, Opera Open на Бис и Opera Open Онлайн. Интересът на пловдивската публика е изключително голям и свидетелство за това е, че при обявяването на програмата над 200 билета бяха продадени още през първия един час. След откриването на Бунарджика отново слизаме на сцената на Античния театър и продължаваме смело по темата на фестивала, която е наследството. Връщаме се назад към наследството, което ни е завещано през 1965 година на Бунарджика и закриваме фестивала с творческото наследство на Камен Чанев. Връщаме се и към онова, което 2019 година ни остави.

Всички тези проекти са подготвяни повече от година, а заради пандемията бяха отложени за 2021 година и са дългоочаквани и творчески заредени“, завърши директорът на Опера Пловдив.

Програмата на OPERA OPEN

04.06 и 05.06 – Откриване на OPERA OPEN 2021

„КАРМИНА БУРАНА“ – Карл Орф – ПРЕМИЕРА – на хълм Бунарджика , 21 часа

Диригент Емил Табаков

Диригент на хора Драгомир Йосифов

Хореограф Боряна Сечанова

Колелото на съдбата се завърта и ни връща 56 години по-късно отново на същата дата и на същото място, на които се е състоял първият оперен спектакъл на открито в Пловдив.  Върхът на Бунарджика става подвластен на мощта и енергията на „Кармина Бурана“ от Карл Орф в изпълнение на над 150 артисти на сцената. Оригинални видео проекции на Петко Танчев се вплитат в сценографията на премиерния спектакъл на Опера Пловдив, с който се възражда традицията за оперни представления на знаковото за пловдивчани тепе.

Солисти: Пламена Гиргинова, Иво Йорданов, Александър Баранов

Балет, Оркестър и Хор на Опера Пловдив

Хор на Детска Академия към Опера Пловдив

26.06 – СЕВИЛСКИЯТ БРЪСНАР – Росини – ПРЕМИЕРА – Античен театър, 21 часа

Диригент  Павел Балев

Режисьор Нина Найденова

„Фигаро! Фигаро! Фигаро!“- известният рефрен на бръснаря от Севиля приветства публиката на Античния театър за премиерата на може би най-известната и жизнерадостна комедия в операта, преливаща от любими за милиони хора арии, дуети и ансамбли. Сърцата на зрителите ще са в плен на харизматичния ХУЛИАН ЕНАО ГОНЗАЛЕС, солист във виенския оперен театър Theater an der Wien, а усмивките – гарантирани от многостранния талант на баритона с международна кариера КИРИЛ МАНОЛОВ. Искрящата музика на Росини по комедията на Бомарше оживява под палката на маестро ПАВЕЛ БАЛЕВ, шеф-диригент на Филхармонията в Баден- Баден и Музикален директор на Театър Нордхаузен и Лоо-Оркестър Зондерсхаузен в Германия.

Солисти: Вера Гиргинова, Светлана Иванова, Евгений Арабаджиев, Александър Носиков и др.

Оркестър, Хор и Балет на Опера Пловдив

29.06 и 30.06– ПОЕТИТЕ И МУЗИКАТА – Античен театър, 21 часа

Идеен проект на Опера Пловдив и ПОЕТИТЕ Live

Режисьор – Нина Найденова

Спектакъл, в който музика и поезия се преплитат в античното пространство в търсене на общите си корени. Ще звучат красиви български любовни стихове от Христо Фотев, Пейо Яворов, Добромир Тонев, Дамян Дамянов, Валери Петров, Петя Дубарова и др, облечени в тембрите и окрилени от чувствителността на талантливите актьори Бойко Кръстанов, Владо Пенев, Захари Бахаров, Иван Бърнев, Луиза Григорова – Макариев, Малин Кръстев ,Теодора Духовникова, Юлиан Вергов. Партнират им Антони Дончев и артисти от Опера Пловдив, а публиката ще съпреживее интимността на изпълненията, настанена на самата сцена на Античния театър!

Солисти, балет и камерни състави на Опера Пловдив

13.07 – БАЯДЕРКА – Минкус – Античен театър, 21 часа

Диригент – Лучано Ди Мартино

Постановка и режисура – Веса Тонова

Класическото балетно заглавие впечатлява с митологичната екзотика на Изтока, а спектакълът се разгръща в цялото си великолепие и приказност на Античния театър с виртуозните изпълнения на МАРТА ПЕТКОВА и НИКОЛА ХАДЖИТАНЕВ – премиер солисти на Софийската опера и балет, гости на най-големите балетни сцени като Кралската опера в Лондон, Берлинската опера,  Международния фестивал на балета в Кремъл и др.  Древноиндийската легенда се разказва от балетисти от три континента и за първи път ще бъде представена пред пловдивската публика с изпълнение на живо от оркестъра на Опера Пловдив.

Балет и Оркестър на Опера Пловдив

17.07 – ТОСКА – Пучини – ПРЕМИЕРА – Античен театър, 21 часа

Диригент – Якопо Сипари Ди Пескасероли (Италия)

Режисьор – Урсула Хорнер (Австрия)

Звезден спектакъл на фона на паднал ангел, вплетен в сценографията на Античния театър! Любимите солисти на публиката на OPERA OPEN 2019 се завръщат в Пловдив, за да си партнират в премиерната постановка  на режисьора УРСУЛА ХОРНЕР (Австрия). Две големи оперни имена – ХОСЕ КУРА (Аржентина) и КАРЛОС АЛМАГЕР (Мексико), застават един срещу друг за сърцето на Флория Тоска (ТАНЯ ИВАНОВА) в един разказ за ревност, страст, убийство и политика, в която героите се унищожават взаимно. Артистите и оркестърът са ръководени музикално от експресивния диригент с международно признание ЯКОПО СИПАРИ ДИ ПЕСКАСЕРОЛИ (Италия).

Солисти, Оркестър, Хор и Балет на Опера Пловдив

Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ с диригент Милка Толедова

20.07 – НОЩ НА ГЕРШУИН – Античен театър, 21 часа

Диригент – Константин Добройков

Емануил Иванов – 22-годишният виртуоз, който в началото на 2021 дебютира с рецитал в Ла Скала, се качва на сцената на Античен театър преди своето международно турне като големия победител (сред 400 кандидати!) в международния клавирен конкурс „Феручо Бузони“ 2019 . Днес талантливият пианист следва в Кралската консерватория в Бирмингам, а преди срещата с публиката в Пловдив му предстоят изяви с Филхармонията на Санкт Петербург и в Херкулес заал в Мюнхен. На Античния театър Емануил Иванов ще изпълни Концерт във Фа от Гершуин с оркестъра на Опера Пловдив в програма тематично посветена на американския композитор.

24.07 – ДОН ЖУАН – Моцарт  – ПРЕМИЕРА – Античен театър, 21 часа

Диригент – Диан Чобанов

Режисьор  – Михал Знаниецки (Полша)

Известният театрален и оперен режисьор МИХАЛ ЗНАНИЕЦКИ (Полша), с над 120 спектакли в биографията си, поставя „веселата драма“ от Моцарт като преобразява Античния театър в луксозен курорт, проект на художника ЛУИДЖИ СКОЛИО (Италия), в който посетителите си съперничат по блясък с модели от висшата мода, а Дон Жуан сее вълнение и опустошение в живота на хората около себе си. Ролята на непоправимия прелъстител се изпълнява от баритона МАРЧИН БРОНИКОВСКИ (Полша), а моцартовият шедьовър е поднесен с изтънчен финес от виенския възпитаник и Музикален директор на Опера Пловдив – маестро ДИАН ЧОБАНОВ.

Солисти, Хор Балет и Оркестър на Опера Пловдив

30.08 – „ГЛАСЪТ НА КАМЕН“ – закриване на OPERA OPEN 2021, 20:30 часа

Диригент – Лучано Ди Мартино

Гласът на Камен Чанев продължава да живее в сърцата ни! Гласът – онзи неземен дар от Бога, покоряващ най-големите сцени в света, и Гласът на артиста със своето послание за честност и всеотдайност към професията и публиката! Отдаваме почит на Камен певеца, заслужил своето място във вечния списък на големите български оперни гласове, с Гала концерт, в който световната оперна прима КРАСИМИРА СТОЯНОВА ще застане за първи път пред публиката на Античния театър. В памет на своя колега и приятел ще излязат на сцената още ИВАН МОМИРОВ, МАРИАНА ПЕНЧЕВА, КИРИЛ МАНОЛОВ, ЮЛИАН КОНСТАНТИНОВ и солистите на Опера Пловдив.

Програма OPERA OPEN Light

08.06 – НОЩ НА МЮЗИКЪЛA – хълм Бунарджика, 21 часа

Диригент – Константин Добройков

Спектакъл с най-доброто от мюзикълите, превърнали се в класики: „Котките“, „Фантомът на операта’, „Кабаре“, „Чикаго“, „Човекът от Ла Манча“, „Брилянтин“, „Вълшебникът от Оз“, „Евита“, „Цигулар на покрива“ и др. със специалното участие на ЮЛИЯ ЙОРДАНОВА – КЕРАНА.

Солисти, Оркестър и Балет на Опера Пловдив

07.07 – НОЩ НА ПИАЦОЛА – Античен театър, 21 часа

Диригент – Константин Добройков

Пламенна вечер с музиката на Астор Пиацола, който възражда аржентинското танго като го съчетава с наследството на класическата музика в Танго Нуево и разказва със своя бандонеон музикални истории от Буенос Айрес, изпълнени с носталгичност, драматизъм, любов и страст. Вечер, посветена на 100 годишнината от рождението на композитора, със специалното участие на огнената ЛЮСИ ДЯКОВСКА, удостоения с почетно австрийско гражданство за постижения в изкуството цигулар ЕВГЕНИЙ ШЕВКЕНОВ и виртуоза на акордеона КАЛОЯН КУМАНОВ, които въвличат публиката в страстта на тангото и във фатална среща с една Мария…

Балет, Хор и Оркестър на Опера Пловдив

29.08 – „КОМПАНИЯ“ – от Стивън Зондхайм и Джордж Фърт – Античен театър, 20:30 часа

Копродукция на Народен театър „Иван Вазов“ и Държавна опера – Пловдив

Поставя се по договор с Music Theatre International (Europe) Limited: www.mtishows.eu

Режисьор – Михаил Петров

Диригент – Константин Добройков

Едно от най-известните заглавия на Стивън Зондхайм, играно над 700 пъти на Бродуей, се представя за първи път в България съвместно от Народен театър „Иван Вазов“ и Опера Пловдив! Музикална комедия, в която брилянтни актьори, певци и музиканти се опитват… да оженят своя приятел и заклет ерген Робърт на връх рождения му ден. Героите на Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Христо Чешмеджиев и още цяла плеяда любимци на публиката споделят с намигване вижданията си за брака и задават въпроси за съвременните отношения между възрастните. А отговорите в жизнерадостните музикални номера са колкото неочаквани, толкова и искрени.

 Оркестър и Балет на Опера Пловдив

Програма OPERA OPEN НА БИС

20.08 – Дон Жуан , 20:30 часа

Диригент – Диан Чобанов

Солисти, Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив

24.08 – ТОСКА – Пучини, 20:30 часа

Диригент – Лучано Ди Мартино

С участието на Таня Иванова, Иван Момиров, Кирил Манолов

Солисти, Хор и Оркестър на Опера Пловдив

27.08 – СЕВИЛСКИЯТ БРЪСНАР – Росини, 20:30 часа

Диригент – Павел Балев

С участието на Александър Баранов, Светлана Иванова, Свилен Николов

Солисти, Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив

За автора

Вашият коментар