Маестро Кура за нова опера в Пловдив: Обадете ми се, ще помагам

Някои казват „Пловдив всичко си има, само море няма“. И опера няма или поне благоприятна сграда, която да събира грандиозните заглавия и техните декори.

От 5 години съществува фондация „Дом за Пловдивската опера“ с мисия за създаването на подходящо място. Развитие по темата няма – нито нова сграда, нито се помещава в достойна зала на закрито.

Темата коментира и световноизвестният оперен певец и диригент Хосе Кура пред MediaCafe.

Той е на гости за втори път в Пловдив. Поводът тази година е концертното изпълнение „Манон Леско“ в памет на Камен Чанев, което ще се състои на 17 април в Дом на културата Борис Христов.
„Не мога да кажа коя е най-красивата сцена, на която съм бил, защото другите ще ревнуват. В много градове, европейски градове, има прекрасни театри, но са затворени или почти стоят неизползваеми. А други градове като Пловдив, които имат желание и ресурс да имат театър, собствен, го нямат.

Не знаете колко градове в Италия има с празни театри – затворени или абсолютно оставени на произвола. Би било хубаво да ги вземем и да ги докараме в Пловдив.

Тук с проект може да се направи една хубава сграда, европейска по съвременни изисквания.  Но в този момент е почти невъзможно като кауза и трябва човек да се задоволява с това, което притежава. Поне имате щастието да имате Античния театър, а има градове, които само могат да мечтаят за това.

Младото поколение трябва да го направи и това е ваше предизвикателство в живота. Обадете ми се, ще помагам.“

Вашият коментар