„Осмото чудо“ смая над 4000 пловдивчани на Античния театър (ВИДЕО и СНИМКИ)

Истинската, автентичната българска култура бе показана на Античния театър миналата вечер, а над 4000 пловдивчани останаха смаяни от видяното

Бурните аплодисменти изригнаха в края на представлението, когато актьорите в един глас извикаха „Македония е българска“

Няма студ и умора за този спектакъл, който те държи до полунощ във въздуха, а всяко следващо излизане на музикантите и танцьорите е по-запомнящо се и по-завладяващо. Това не може да се сравни с нищо друго. Националният фолклорен ансамбъл „Българе“ представи „Осмото чудо“ снощи пред пловдивска публика на сцената на Античния театър. Удоволствието да се потопят в едно уникално пътешествие в света на неравноделните музикални размери на родния фолклор чрез комбинация от филм и динамични български народни танци и песни имаха над 4000 пловдивчани в сигурно най-посетеното събитие в Стария град тази година.

Импровизираната разходка из българските фолклорни области без представена неповторимо с изключителна хореография, прекрасни костюми и някои от най-интересните родни традиции и обичаи.

В спектакъла освен танци, на голям екран, бе прожектиран и филм. „Осмото чудо“ е построено по идея, заимствана от картината на Ян Мърквичка “Ръченица”, а ирландският актьор Бен Крос влиза в ролята на Джеймс Баучър, който е изобразен на картината.

В лентата героят разказва пред чужд композитор за многото и различни дялове на народните ни танци и тъй като  никой не може да обясни тези толкова много вариации, ги наричат „Осмото чудо“.

По време на спектакъла танцьорите показаха различни видове танци, като представиха интересни варианти на ръченица, Граовско хоро, Варненски кючек и др. Те пресъздадоха също и обичая „Ладуване“ в танц.

Петима композитори са авторите на музиката на „Осмото чудо„: проф. Милчо Василев – настоящ ректор на АМТИИ-Пловдив и доказалите се Генчо Генчев, Данчо Радулов и Петьо Кръстев.. Солисти бяха певците Албена Вескова, Николай Гурбанов, Ивана Русев и виртуозите на гайдата на Веселин Кузмов и Росен Росенов.

Спектакълът действително успя да достигне до сърцата на пловдивчани и да изкара сълзи в очите им в зак на умиление към милото и родното. Осмото чудо дълго ще отеква в съзнанието на тези, които се докоснаха до него.

 „Не! Това не е Чудо! Това е България!“

  • Повече за уникалното представление може да видите ТУК
  • СНИМКИ и ВИДЕО от събора в Жеравна през август може да видите ТУК

 

Вашият коментар