ПУ откри годината си с гайда и „Излел е Дельо хайдутин“(ВИДЕО)

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ откри новата академична 2016/2017 година с впечатляващо тържество във възхвала на просветата и българщината, традициите и перспективите на университета.

Новата спортна зала на бул. България беше изпълнена отрано със студенти, предимно първокурсници, които трепетно очакваха първите си академични стъпки и плахо се оглеждаха за свои бъдещи колеги.

Ректорът на Пловдивския университет – проф. д-р Запрян Козлуджов побърза да ги успокои като им заяви, че са попаднали на едно много добро място, където класическите университетски ценности се преплитат с новите възможности и достижения на съвременния свят.

„Поставихме основите на един прекрасен студентски кампус. Днес стартира 56-тият випуск на Пловдивския университет. През този немалък период висшето училище бележи непрекъснато възходящо развитие и постоянно защитава името си на стабилно и желано учебно заведение. Университетът ни е втори по големина. В момента в него се обучават на 20 000 студенти в 28 професионални направления в над 110 специалности. След броени часове вратите на университета ще прекрачат над 3200 приети бъдещи студенти бакалаври.

Пловдивският университет е университет от класически тип. Моето убеждение е, че той трябва да продължи да развива класическата университетска идея – чрез своите факултети университеът ни трябва да се стреми да достига и представя универсума на човешкото познание, но и съобразявайки се с предизвикателствата на времето.“ – сподели проф. Козлуджов пред пълната зала

Ректорът посъветва новоприетите студенти да учат, да творят и да се развиват, но и да не забравят да се забавляват. – „Обичайте се, радвайте се на живота, сега ви е времето! Предстоят ви едни от най-хубавите ви години, които ще прекарате в прекрасния ни град и в нашия университет.“

Приветствие към студентите направи и кметът на Пловдив – инж. Иван Тотев. Той заяви, че Пловдив от години осъзнава все по-ясно, че образованието и образователната инфраструктура са основен приоритет на местната икономика. Кметът подчерта голямата роля на Пловдивския университет в подготовката на конкурентноспособни кадри за бизнеса, поради което безработицата в града е едва 5 процента.

Министърът на образованието – Меглена Кунева също бе изпратила поздравителен адрес по случай откриването на академичната година.

Традиционно всяка една година завършващите студенти предават на първокурсниците университетските символи – знамето на Пловдивския университет, книгата „История славянобългарска“ и символичен ключ на университета. И тази година вълнуващият ритуал бе спазен, а веднага след края на предаването на символите публиката в залата бе взривена от емоционалното изпълнение на „Излел е Дельо хайдутин“ под съпровод на гайда.

Стотиците студенти първокурсници настръхнаха при изпълнението на родопската песен и  категорично останаха с впечатлението, че са попаднали на правилното място – където традициите и иновациите заедно градят бъдещето.

Видео от запомнящото се откриване на 30.09 в новата спортна зала на ПУ:

Вашият коментар