Откриват новия сезон на Камерна сцена Пловдив онлайн

Камерна сцена Пловдив се завръща с два концерта през април, както и с нови имена, нови идеи и послания, верни докрай на честното, достойно и безкомпромисно изкуство. Събитията ще бъдат проведени без публика с онлайн премиери излъчени на страниците на академията и Камерна сцена Пловдив.

Увереното начало на 12 сезон на Камерна сцена Пловдив ще бъде дадено тази вечер от 20.00 часа на сцената на АМТИИ, където ще се срещнат няколко поколения съвременни класически артисти в необичайната комбинация от арфа, виола и флейта.

Инструменталистите Бертен Д’Оландер – флейта (Белгия), Раиса Запрянова –виола (България) и Елизабет Макнълти – арфа (Великобритания)  се събират в общ проект за да открие дванадесетия по ред сезон с концерт от платформата Камерна сцена Пловдив. Интересният и богат обертонов потенциaл на инструментите ще се мултиплицира в оригинален звуков резонанс, който обединява наследството от европейската импресионистична музика на Дебюси и Ибер с творби от съвременни автори.

Световни премиери в програмата са произведенията на българския композитор Велислав Заимов – Соната за флейта и виола ( 2020) и Уилфред Уестерлинк – Дуо за виола и флейта. При изпълнението на Квартет за флейта, виола, арфа и чембало от Велислав Заимов музикантите ще си партнират с доц. д-р Велислава Карагенова – преподавател по пиано и чембало в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив.

На 9 април от 20.00 часана същата сцена в импровизационен дух ще се срещнат идеите на Бертен Д’Оландер и Живко Братанов. Дуото се сформира през лятото на 2019 г., когато двамата получават непланирана възможност за съвместен концерт. Резултатът от неочакваното музикално сътрудничество се оказва интересен както за публиката, така и за самите тях. 

„Близка среща на два свята“ по думите на Бертен, който е сред изявените класически музиканти, които умеят и не се притесняват да импровизират. Този вид музициране му предлага възможност да приложи изключително богатата си палитра от изразни средства и забележителното владеене на инструмента флейта. За добре познатия на пловдивската публика Живко Братанов импровизираната музика е основно поле на търсения и платформа за музикално общуване.

За автора

Вашият коментар