Театър Хамелеон – Цветовете на различното

Трупата приема за мисия да пътува из малко населени места, за да доближи местните до културния живот със своите авторски представления

Вече трета година пулсира творческият живот на театър Хамелеон. В репертоара си има изцяло авторски представления, а публиката му става все по-обхватна. Идеята се заформя като мечта на приятели актьори, днес могат да се похвалят с участия в международни фестивали в чужбина и две преподавателски школи.

Даниела Тенева и Даниел Русев сформират първоначално „Дан- Дани“. Но когато към тяхната мисия се присъединяват Мигела Шушутева и Димитър Атанасов стават театър Хамелеон. В състава са още Цветелина Николова и Ками Клифтън. Името избират, защото искат, както хамелеонът сменя своите цветове, така и те да правят разнообразни произведения – улични спектакли, представления за деца, възрастни, експериментален театър. Също, защото, според тях, актьорът трябва да се превъплъщава в различни образи и да се предизвиква.

еди какво

В момента Хамелеон се помещава в Народното читалище в Марково „Алеко Константинов“. Благодарение на секретарката Антоанета Стоянова и цялото ръководство, базата им се предлага безвъзмездно. „Това ни дава свободата да не мислим за всякакви битови нужди, а да репетираме и творим на воля“, казва Даниел. И добавя, че много биха искали един ден да имат своя сцена, но вярват, че и това ще стане.

От ден първи са си поставили ясни стремежи и амбиции. Преди всичко са обединени от любовта и магията на театъра. Те са позитивни и работят здраво за създаването на различни стойностни представления, затова по пътя си срещат редица съмишленици. Много хора искат по всевъзможен начин да им помогнат, и то безвъзмездно. „Това е хубаво, защото е знак, че нещата, които правим и идеите ни са добри и имат потенциал“, казва Димитър.

В списъка им с желания е да популяризират театралното изкуство сред подрастващото поколение, като търсят различни сцени да реализират проектите си. Стремят се да гостуват в селата, където почти липсва досег до култура. Там да изнасят представления и да се срещат с публиката. „Искаме да пътуваме до по-малко населените места, защото за децата в тях, а и не само, е наистина нещо различно и полезно, когато гледат театър. Не им се случва често, а го заслужават“, твърди Даниела. Вече имат няколко успешни опита, но те първа ще пътешестват из страната.

Всички в трупата са крайно различни, но се разбират добре и дори това е плюс в креативния процес. За тях е важно да се забавляват и работата да им носи удоволствие, далеч не водени от стремеж към материалното. Най-вече искат да провокират своята публика и да оставят следа след себе си. Нещо, което понякога в държавните театри липсва, както разказват те.

„Когато завършиш си мислиш, че започваш да работиш и да ти се случват готини неща с добър екип, да правиш смислени заглавия. Само че отиваш в държавен театър и положението се оказва трагикомично“, коментира Мигела. Според нея, не бива да се съди от това къде си завършил, важното е да ти се даде шанс, да възпитаваш себе си и да гориш в това, което правиш. И четиримата са виждали състуденти и приятели избягали от актьорското майсторство, защото се омерзяват от системата. На повечето им се налага да имат втора работа, за да си плащат сметките.

Те осъзнават, че да имат собствен театър е трудно, но са готови да рискуват, за да могат да бъдат свободни и да създават произведения, както ги чувстват. Искат с техните послания да направят човека по-мислещ, по-духовен. „Когато сме независими, знаем, че ако изгубим няма да имаме извинение и да обвиним друг, а напротив, взимаме си поука и поправяме тази грешка“, споделя Даниел.

Освен от сцената, те заразяват с театър и по време на школите, в които преподават. Даниела и Даниел имат школа за деца в Марково, а Мигела и Димитър в Стамболийски с групи от 7 до плюс 80-годишни. В школите са добре дошли готовите да развият качества, които могат да са им полезни в живота. Да се освободят от притеснения да говорят пред публика, да развият въображението си, да придобият нови умения. За децата е важно да попдаднат в подобна творческа среда и от малки да се възпитат от игри, които само в театрална школа могат да им се случат.

Театър Хамелеон са участвали в редица международни фестивали у нас и в чужбина. Новото при тях е, че са одобрени с представлението „Лече Буболече“ във Фестивала в Сараево през септември. Другите заглавия в афиша на театъра са „Уличен мюзикъл“, „Музиката е в нас“ и „Новите дрехи на царя“.За автора

Вашият коментар