Пловдив джаз фест – дни на свободната музика и дух (СНИМКИ)

За трета поредна години „Пловдив джаз фест“ сбъдва мечтата на всички ценители на джаз музиката в България, като им дава възможността да се срещнат с едни от най-значимите български и чужди музиканти

Официален старт на фестивала даде организаторът на събитието Мирослава Кацарова с приветствие към всички музиканти и любители на джаза. Откриването отбелязаха и две големи културни прояви- фотоизложба на Мишел Нахабедян и концертът на талантливите млади изпълнители от вокална формация „4 magic” с вокален педагог Руми Иванова. Гостите имаха възможност да  разгледат фотографските откровения, всяко от които посветено на титаните на съвременния джаз. Едновременно с това те се насладиха на гласовитите деца от „4 magic”. Всеки малък изпълнител представи своето отношение към „свободната музика“,  на моменти гости се объркваха, дали не слушат певци с обработени гласове.

Началото бе дадено от Джейсън Моран, който заедно с още десет джазмена от Ню Йорк, пробуди публиката със силното си присъствие на сцената. Концертът му беше под наслов „In my Mind: Monk”, посветена на 100-годишнината от рождението на бащата на бибопа, композитора и пианиста ¬ Телониъс Монк. Музикалната стихия от енергетика и експериментален джаз се завихри чак до фойето на Дома на културата „ Борис Христов“ , където публиката, заразена от усмихнатите лица на музикантите, танцуваше и се  забавляваше, съвсем забравила за ниските температури.

Следващият концерт бе посветен на друга 100-годишнина ¬ тази на Ела Фиджелард. Хилда Казасян изпя любимите си песни на гранд дамата на джаза с присъщата й женствена елегантност и  естественост. Залата беше изпълнена с музика, която те извисява и внушава представата за лекота и безтегловност. Концертът напомни за времето на Ела- кабарета, изящни красавици с цигарета в ръка и очарованието на една талантлива все още млада изпълнителка, за която светът дори не подозира. С всяка песен публиката усещаше градацията на младата нежна мелодия, която постепенно се превръщаше в огнеструйна женска стихия. За това допринасяше виртуозното звучене на саксофона (Мишо Йосифов).

Интимното нашепващият глас на Хилда извисяваше и оттласкваше от ежедневието. Публиката изпадна в безвремие, тъй като всяка песен спояваше представата за миналото на джаза и настоящия момент,  превърна слушателя в съучастник, който улавя красотата и изяществото на тази музика. Концертът напомняше на прегръдката на любим човек в студена есен, омиротворена и облагородена. Музиката, която чухме на сцената, създаде усещането, че в този час и половина слушателят е обвит в собствените си мечти,  на път да станат реалност.

Помечтайте и с другите концерти от програмата на „Пловдив джаз фест“.

 

За автора

Вашият коментар