Round table 3 награди най-изявените студенти на Пловдив и раздаде 11 хил. лева (СНИМКИ)

Младежкият клуб Round Table 3 в Пловдив награди студентите си призори за поредна година на традиционния си Благотворителен бал

Университетските стипендии бяха раздадени имено на 1 ноември – Деня на народните будители в хотел Тримонциум

110 кандидат-стипендианти се включиха тази година за ежегодния благотворителен бал на Round Table 3, но само 20 от тях стигнаха до финалната част на награждаването, което се състоя вчера под тепетата. Освен трите обявени стипендии с общ фонд от 7 хиляди лева, мъжкият клуб награди още 5 изявени студенти от различни области. Общата сума на наградите бе точно 11 000 лева, като също така двама от студентите получиха стаж в престижни фирми.

Събитието бе водено от президента на първия български клуб Найден Калоферов и Трифон Василев. Двамата запознаха присъстващите с основните дейности и представиха най-значимите стипендианти през годините, един от които е Светвония и Европейски шампион по карате Валери Димитров.

По-голямата част от набирането на средствата се състоя по време на есенното издание на 'Капана фест" тази година чрез играта "Джаги", в която всички фенове на футбола можеха да играят на специалния терен и да влезнат в ролята на футболисти. Това бе едно от най-коментираните забавления на поредното издание на пловдивския фестивал, но освен това успя да зарадва и всички със събиране на сумата нужда за благотворителния бал.

Трима студенти обаче бяха отличени със стипендия “Димитър Анастасов”.

На трето място бе отличен един от редкаторите на "Нула32" и журналист в mediacafe.bg Илия Димитров, който е 3-та година  студент в Пловдивския университет, специалност “Българска филология”. Илия получи стипендия в размер на 2000 лева за Будителска дейност, с която той и колегите му развиват вече 2-ра порена година. Основна тема в в списанието е културното и историческо наследство на град Пловдив, поднесена не само чрез грамотни и смислени текстове, а и чрез внимателното вглеждане в детайла, застинал в качествени фотоси. Илия Димитров спечели награда за своя неуморим труд по създаването на списание, което обръща внимание на теми, забравени от българското общество и в частност от пловдивчани  и същевременно  провокира читателя да преосмисля съвременните проблеми с идеята да открива своите лични и колективни истини. В този смисъл няма по-подходящ празник от Деня на Будителите, в който намираме един съвременен, целеустремен и активен млад будител в лицето на Илия Димитров.

"Благодарим на Round Table 3 Plovdiv, че припознаха идеята НУЛА 32 като значима в духовния и културен живот на Пловдив и подпомогнаха безплатното разпространение на единственото градско списание за стил и култура", сподели 22-годшният студент от ПУ.

рез последните две години НУЛА32 си постави за цел да съхранява паметта на този град във всичките му улички, павета и хора. Когато говорим за памет, сме свикнали да виждаме на преден план голямата историческа памет. А голямата историческа памет е изградена от безброй малки, ежедневни и незабележими памети за съдбите и мечтите на всички нас, тихо прошепнати или никога споделени", добави още той. 

Със стипендия от 2000 лева бе награден Мартин Ангелов – студент в Техническия университет, специалност “Авиационна техника и технологии” за своя проект – Моторен парапланер с разработка на олекотен кокпит за безопасност на  пилота.

Първото място бе за Дамян Йорданов – студент в АМТИ, специалност “Дирижиране на народни състави” за проекта си "Студиен запис" на стари мелодии за кавал. Проектът е с цел запазване на българското музикално богатство. 

Ето и всички призьори, които бяха наградени от Round table 3 с награди:

  • Виолина Александрова – грамота и стаж в първата лазерна дентална клиника в Пловдив K&K Laser Dent. Студент в МУ, специалност “Дентална медицина”.
  • Елеонора Димитрова – грамота и стаж в юридическа кантора, Студент в ПУ, специалност “Право”.
  • Кристиян Томов – грамота и стипендия на стойност 1500 лв., осигурена от Атаро Клима, Студент в УХТ, специалност “ Топлотехника”.
  • Велина Кансъзова – грамота и стипендия на стойност 1500 лв., осигурена от Атаро Клима,  студент в УХТ, специалност “ Компютърни системи и технологии”.
  • Мария Текерлекова – грамота и стипендия на стойност 1000 лв., осигурена от юридическа кантора на ЧСИ Петко Илиев, студент в ПУ, специалност" Право".

Round Table е основана в Англия от Луис Марчезе, член на Rotary International, който е искал да създаде организация, която да има за пример подобни клубни образувания, но в чиято същност да бъде заложена възрастта на членовете. Членството в другите клубове по принцип е доживотно, което заедно с многото ограничения по приемането води до една доста висока средна възраст на клубовете. При Round Table членството автоматично приключва с навършването на 40-годишна възраст. По този начин има едно постоянно освобождаване на места за нови членове. Тази регулация е довела до една средна възраст на членовете около 30 години, което от своя страна обуславя висока степен на хомогенност на членовете на “Масата” по отношение на професионално и семейно положение.

Движението на Round Table клубовете се разраства силно след Втората световна война и обхваща повечето страни в Европа, Африка, Азия и Северна Америка.Наличието на Round Table организации в 47 страни довежда до създаването на Round Table International. RTI от своя страна се обединява с организации с подобни цели като “APEX” в Австралия, “Active 20/30” в САЩ и “Kin” в Канада в “World Council of Service Clubs” (WOCO), който се събира ежегодно на различни места и обхваща повече от 100000 члена.​

За автора

Вашият коментар