Ново арт пространство разказва на пловдивчани за различни изкуства

Ново арт пространство ще представи на пловдивчани и гости на града седем жанра изкуство, дело на пловдивски творци от различни поколения и школи. Арт Club N’Joy, създаден преди година, за пореден път предоставя своето споделено пространство за интересни и разнообразни събития, които ще продължат до декември 2023 г. Проектът, събиращ в себе си разновидности на въображението и таланта, се нарича „Искам нещо да ти разкажа“ и има за цел да развие културния живот извън централната част на Пловдив. Мисията му е да привлече нови публики и независими, но доказали се артисти, културни дейци, ученици и техните преподаватели по изкуства.

Входът на всички събития е свободен, а инициатор на идеята е Мариана Ангелова Вълчева, председател на Сдружение „Кей – Търн“. Тя е завършила и двете си висши образования в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, съосновател и главен мениджър на театър „Хенд“, собственик и хореограф на Арт формация „Денс Мания“, организатор на културни събития и творец с над 25 години опит зад гърба си.

„Една от основните цели на Сдружението е да помага на хората на изкуството. Включваме разнообразие от жанрове и артисти, които са професионалисти –  отговорни и идейни. Моето основно задължение и отговорност е да менажирам хората на изкуството, да създавам, защитавам и администрирам проектите до тяхното отчитане, а за творческата им част, от идеята до тяхното реализиране пред публика, се доверявам на творците.

Работим с артисти от различни възрасти и опит, тъй като наследствеността в културата и изкуството е много важна. Децата попиват изключително бързо, постоянно са заливани с „псевдо изкуство“ и хората, като нас, трябва да намерят по-пряк и достъпен начин да ги запознаят със стойностното такова, да запалят интерес към него, за да продължат надграждането му, според личностните си усещания и вкусове“, разказва Мариана Ангелова.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд култура, по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“. В него са включени 7 под проекта:

Дискусионен клуб „Пловдивски ракурси“, в който ще се разказва и обсъжда миналото, настоящето и бъдещето на хилядолетния Пловдив. Ще се водят дебати и обсъждат предложения, свързани с историческия и социален живот на града. Водещи ще са директорът на „Музей на авиацията“ в Крумово Рада Банялиева и Иванка Митева.

Поредицата „Литературно соаре“, насочена към създаването на тематични литературни четения на избрани произведения, с акцент върху творчеството на български автори. Основната цел е възпитаването на вкус към българското писмено наследство и популяризирането на пловдивски творци, включително на дебютни поетични и белетристични произведения. Създатели и водещи са актрисите и писателки Виделина Гандева, Паулина Гегова и Валерия Минева.

Концерти с анализ на Пловдивски музикално-артистичен форум „Кармен на Мериме и Кармен на Бизе“, в които един от най-известните женски оперни образи, този на Кармен, ще бъде разгледан във всичките си интерпретации и изследван чрез музиката. Режисьор на проекта е Дима Димитрова, музикален директор – Милена Захариева, а изпълнителите са Светлана Иванова, Евгения Ралчева, Елена Чавдарова–Иса, Камен Курдов, Марчо Апостолов, Ивайло Джуров, и пианистката Доротея Дърварова.

„По света с 8 ръце и прекрасни гласове“ – концерт на Пловдивски музикално-артистичен форум с шедьоври на различни композитори от далечното минало до наши дни. Всички произведения ще бъдат изпълнени на 4, 6 или 8 ръце от доц.д-р Надежда Кузманова, Маринела Маринова, Ваня Балева и Милена Захариева в съчетание на красивите гласове на Елена Чавдарова –Иса, Евгения Ралчева, Светлана Иванова и Марчо Апостолов.

Изложбената поредица „Ръцете ми говорят“, където с помощта на куратора Емилия Арабаджиева, в продължение на месеци ще бъдат представени различни творби на утвърдени художници, студенти от АМТИИ и талантливи ученици от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства.

Вечерите наречени – „Джаз в квартала“ на популярния пловдивски джаз музикант и композитор Мирослав Турийски, в които ще представя свои даровити колеги от родната сцена. Освен на място, концертите ще се излъчват и онлайн, за да достигнат до всички любители на музиката, родила се в края на 19. век в Ню Орлиънс.

„Разкажи ми …“ Артистични и образователни събития за професионално развитие и кариерно ориентиране на ученици с интереси в изобразителното изкуство, фотографията, аудио-визуалното изкуство и видеографията на Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“. Събитията и работата по определени задания ще дадат на младежите възможност да опознаят и използват различни пространства и да придобият умения за творчество в нестандартна и/или неформална социална среда, насочвани от своите медиатори – учители от училището.

 „Когато подбирах проектите, търсех да усетя вдъхновението у самите творци. Винаги съм смятала, че изкуството трябва да предлага не само конкретен творчески продукт, но и да носи стойностно послание към публиката, което да оставя следа, да поставя въпроси, да провокира мисли, съпричастност или дискусии, защото изкуството като самоцел се превръща в халтура“, допълва Мариана Вълчева.

Четири от под проектите ще бъдат реализирани в Арт клуб N’Joy, двата концерта на Пловдивски музикално-артистичен форум ще се осъществят в Културен център „Тракарт“, а този на Национална художествена гимназия ще се реализира поетапно в различни части на града.

За автора

Вашият коментар