„Ноктюрно“ за струни и арфа за първи път в Дома на културата

Произведенията „Ноктюрно“ и „Просветлена нощ“ на Шьонберг и „Нощна серенада“ на Моцарт ще оживеят на сцената на Дома на културата, като част от симфоничната програма „Цветовете на нощта II“. Тя ще бъде представена от Маестро Диан Чобанов, солистите Мичо Димитров, Виктория Каридова, Спаска Боянова, Тодор Златарев и оркестъра на пловдивската опера.

„Звукоцветове, сонорни багри, сладостните мистерии на Нощта… „Нощта ще ни изплаче свойте тайни“ написва нежният Лилиев някога. Това ще направят струнните инструменти на този концерт, разказвайки чрез „Просветлена нощ“ на много младия Арнолд Шьонберг – затрогваща и вдъхновена история за Жената и Мъжа, за техните тревоги, благородство, пориви и утехи.

Музика на здрачни движения, патетични и богати мелодии, бликаща красота… нова легенда за Тристан и Изолда, загърнати в плаща на нощта; времето на романтиците, време на знаци и символи, часът на възпаленото въображение.

Привилегия за пловдивската публика е да чуе за първи път свиреното в България „Ноктюрно“ за струни и арфа от Шьонберг, едно кратко и деликатно въведение към „Просветлена нощ“. А Моцартовата Нощна серенада въвежда в галантните и остроумни приключения на вечерните празненства, които обикновено предшестват сантименталните игри на Амур…“споделя музикалния драматург Драгомир Йосифов.

Симфоничната програма ще се състои на 10 март 2021 година от 19 часа.

Вашият коментар