„Празниците на Стария град“ с богата програма и голям поклон към Начо Културата

За 11-ти път в продължение на цяла седмица от 12 до 18 септември, къщите и пространствата на Стария град ще се оживят от събития, посветени на популяризирането на духовното и историческо наследство на Трихълмието. „Празници на Стария град“ през 2022 са под мотото „Врати във времето”. Богатото културно-историческо наследство на Старинен Пловдив е формирано вследствие на непрекъснатия живот в града в продължение на векове – от праисторията до наши дни и съчетава в себе си духа и архитектурата от Античността, Средновековието и българското Възраждане. Старият град със сигурност е една от най-популярните туристически дестинации в Пловдив и в България.

Издание 2022-ра година на „Празници на Стария град“ се посвещава на 100 години от рождението на Атанас Кръстев – Начо Културата. Неговото име става синоним на мащабен градеж, който възражда старинната част на Пловдив и я превръща в дом на артистичния и творчески дух.

На 12-ти септември се открива документална фотоизложба, изготвена от служители на ОИ „Старинен Пловдив”, която носи заглавие „Начо и градът”. Официалното откриване на „Празници на Стария град 2022“ започва в 20 часа с концерт-спектакъл „Врати във времето” на Античен  театър, който е подарък за пловдивчани и както всяка година ще е с вход свободен.

В програмата на концерта ще видим изпълнения на участниците в консорциум „Изкуство и образование“. Членове на консорциума са АМТИИ – Пловдив, НУФИ „Широка лъка“, Драматичен театър – Пловдив, Държавна опера – Пловдив, Държавен куклен театър – Пловдив, БНР Радио Пловдив, НХГ „Цанко Лавренов“, НГСЕИ –Пловдив, НУМТИ „Добрин Петков“, ФА „Тракия“, СНЦ „Български национален младежки фолклорен съюз“, ОИ „Старинен Пловдив“, НУФИ „Филип Кутев“, БНТ 2.

Програма на „Празници на Стария град“ ( 12-18.09.2022 г) – „Врати във времето”

12 септември (понеделник)

·         пл. „Римски стадион”, 18:00 ч.

Начо и градът” – документална фотоизложба, изготвена от служители на ОИ „Старинен Пловдив”: Ангелина Янакиева, Антоанета Пердикацева, Васил Марков, Галина Ропова, Деница Шамова, Евгений Тодоров, Калина Илиева, Петя Пейчева, Татяна Йорданова

·         Античен театър, ул. „Цар Ивайло” №2А, 20:00 ч.

Откриване на Празници на Стария град: Концерт-спектакъл „Врати във времето”.

13 септември (вторник)

·         Данчова къща, ул. „Арх. Христо Пеев” №2А, 18:00 ч.,

Откриване на изложба „Среща на Трихълмието”обединяваща произведения на бивши и настоящи служители-творци на ОИ „Старинен Пловдив”

14 септември (сряда)

·         Къща Недкович, ул. „Цанко Лавренов” №3, 18:00 ч.

Откриване на изложба „Изнесени фондове: Интериорът”

15 септември (четвъртък)

·         Къща на Верен Стамболян – постоянна експозиция на Димитър Киров, ул. Кирил Нектариев” №15, начало 13:00 ч.

Арт работилница Възрожденските къщи в Стария град”. Обучител – Десислава Димова от ОИ „Старинен Пловдив”. Начална възраст: 8 години. Продължителност: до изчерпване на материалите.

·         Площад пред Туристически информационен център на ул. „Д-р Стоян Чомаков” №1, 18:00 ч.

Откриване на „Есенен панаир на занаятите – Шевицата, код за памет” и Първо издание на „Гурмето под тепето”

Талантливите ни приятели от Регионална занаятчийска камара Пловдив отново събират изтъкнати майстори от цялата страна в Есенния панаир на занаятите, за да ни предложат отбрани изделия, изработени от сръчни ръце с много любов и възхитителни умения!

Пълноценната наслада от храна и напитки е невъзможна без всичките Ви сетива да са в състояние на … айляк! Именно това са Ви приготвили членовете на Сдружение „Филибелийски майсторлъци” в първото издание на „Гурмето под тепето“.

·         Къща на Верен Стамболян – постоянна експозиция на Димитър Киров, ул. „Кирил Нектариев” №15, 18:30 ч.

Откриване на изложба с творби на Кольо Витковски от художествения фонд на ОИ „Старинен Пловдив”.

16 септември (петък)

·         Източен сектор на Римски стадион, ул. „Княз Александър I” №11, 18:00 ч.

Откриване на изложба с творби от Международен пленер по живопис, организиран от Дружество на пловдивските художници и финансиран от Културния календар на Община Пловдив. Участват творци от Германия, Северна Македония, Сърбия, Франция и България.

17 септември (събота) – Рожденият ден на Атанас Кръстев

·         Къща на д-р Стоян Чомаков – постоянна експозиция на Златю Бояджиев, ул. „Съборна” №18, 11:00 ч.

Арт работилница „Дойдох, видях, нарисувах подарък за Начо с палитрата на Златю”. Обучител Карамфила Пръхчарова от ОИ „Старинен Пловдив”. За деца от 1 до 101 години. Продължителност: до изчерпване на материалите.

·         Стартова локация: бариерата на ул. „Съборна”, 11:00 ч.

Безплатен опознавателен пешеходен тур с екскурзовод-изкуствоведа д-р Васил Марков от ОИ „Старинен Пловдив”, който ще преведе любознателните „По стъпките на пловдивските художници и знаците за памет към личността на Атанас Кръстев – Начо Културата” в АИР „Старинен Пловдив”, с включена среща-разговор с Васил Маргаритов – автор на пластиката в памет на  Атанас Кръстев (лапидариум). Финал на тура в галерия „Червеното пони“ – дом на Атанас Кръстев.

Събитието е част от Европейска седмица на мобилността 16-22.09.2022 г.

·         Къща Клианти, ул. „Тодор Самодумов” №3А, 11:30 ч.

Концерт на фолклорен състав „Куклици” към Център за професионално и личностно развитие към Общински детски комплекс с ръководители Виолета Щерева и Румен Монев

·         Римски стадион, 18:30 ч.

Откриване на Есенното издание на XIII Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” с концерт „Джазът и градът” – новините в джаза с Мишо Йосифов (тромпет и диригент) и Младежки Джаз Бенд.

·         Римски стадион, 20:30 ч.

ПРЕМИЕРА на документалния филм „Сто години хвърча по камъните”, за живота и делото на Атанас Кръстев (Начо Културата), с творчески екип:  сценарий и режисура Йоана Буковска – Давидова и Станислава Калчева, продуцент „АРС” ООД – Иван Тонев.

18 септември (неделя)

·         Къща на Верен Стамболян – постоянна експозиция на Димитър Киров, ул. „Кирил Нектариев”, №15, 11:00 ч.

Арт работилница „Костюмът през епохата на Възраждането. Обучител Ангелина Янакиева от ОИ „Старинен Пловдив. Начална възраст: 6 години. Продължителност: до изчерпване на материалите.

·         Стартова локация: бариерата на ул. „Съборна” , 11:00 ч.

Безплатен опознавателен тур „От Мърквичка до Витковски” с екскурзовод-изкуствоведа д-р Васил Марков от ОИ Старинен Пловдив., който ще преведе любознателните из галериите на територията на АИР „Старинен Пловдив”: галерия „Джуркови”, музейна галерия „Димитър Георгиев”, галерия „Инджов” и галерия на арт център „Филипополис”. Финал на тура в Къща на Верен Стамболян.

Събитието е част от Европейска седмица на мобилността 16-22.09.2022 г.

Всички събития в програмата на Празници на Стария Град 2022 се включват в инициативата Европейски дни на наследството 2022.

Постоянни активности:

·                    01.09. – 30.09.2022 г. Балабанова къща и Къща Хиндлиян: Национални есенни изложби „Споделено пространство”

Националните есенни изложби са един от най-престижните форуми за съвременно българско изящно изкуство с над петдесетгодишна история. Те са ключово събитие в Културния календар на Пловдив, организиран от Община Пловдив. Артистичен директор и куратор на събитието е проф. д-р Галина Лардева.

·                    01.09. – 30.09.2022 г. Къща Недкович- двор: изложба „СИНЯ ЗОНА”.

За поредна година ОИ „Старинен Пловдив” партнира на Сдружение „Синя зона”, което обединява художници в неравностойно положение от цялата страна. Проектът подпомага социалната интеграция, образованието, духовното развитие и публична изява на творци с трайно намалена работоспособност.

·         12.09.-18.09.2022 г. Прожекции на документалните филми:

„Начо” с автор Десислава Шишманова

„Чорбаджи Начо на Стария град” с автор Антоанета Бачурова, част от поредицата „Умно село”

Кинозони: Балабанова къща, Къща „Хиндлиян“, Къщата на Верен Стамболян, Къща „Недкович“, Данчова къща, Къща „Клианти“, Къща на д-р Стоян Чомаков – постоянна експозиция на Златю Бояджиев

(в рамките на работното време на обектите 09:30 – 18:00 ч.).

·         16.09. – 18.09.2022 г. „Есенен панаир на занаятите – шевицата, код за памет” гостува в Стария град

10:00 – 21:00 ч., ул. „Съборна”

Занаятчии от цяла България представят  свои майсторски творения,  изработени от сръчни ръце с много любов и възхитителни умения

16.09. – 18.09.2022 г. Първо издание на „Гурмето под тепето” на Сдружение „Филибелийски майсторлъци”

11:00 – 22:00 ч., ул. „Съборна” и площад пред Туристически информационен център на ул. „Д-р Стоян Чомаков” №1

Очакват Ви удоволствия за небцето с традиционните пловдивски деликатеси бабек и бумбар, допълнени от запечени резенчета зрял свински врат. Всичко това гарнирано с винени и разхлаждащи коктейли, кафета, латета и домашни лимонади. Сладост ще има с изумителни авторски шоколади, кремове, ядки и още много изненади – хранителни и музикални.

17.09. 2022 г. (събота) „Есенен панаир на занаятите – шевицата, код за памет” представя красивия занаят „Везбарство”

* музейна аптека „Хипократ”- двор, ул. „Съборна” №16, начало 11:00 ч.

Изложба „Везбарство” с презентация, разкриваща спецификите и тънкостите при изработване на шевици, насочени към любители и  напреднали в занаята. След презентацията Ви очаква творческа  работилница за прилагане на наученото и провокиране на уменията при изработване на шевица. За деца от 1 до 101 години. Продължителност: до изчерпване на материалите.

18.09. 2022 г. (неделя) Есенен панаир на занаятите – шевицата, код за памет” представя красивия занаят „Везбарство”

* Къща на д-р Стоян Чомаков – постоянна експозиция на Златю Бояджиев, ул. „Съборна” №18, начало 11:00 ч.

Изложба „Везбарство” с презентация за деца, която ще разкрие традициите на българската шевица, голямото регионално разнообразие, закодираната информация и послание. След презентацията Ви очаква творческа работилница за прилагане на наученото и провокиране на уменията при изработване на шевица. За деца от 1 до 101 години. Продължителност: до изчерпване на материалите.

17 – 18.09.2022 г. Фотоконкурс „Улови занаята”

На имейл rzk_plovdiv@mail.bg и фейсбук страницата на Регионална Занаятчийска Камара – Пловдив очакваме Ваши снимки, запечатали момент от везане на шевици. Най-харесваната ще получи награда.

„Есенен панаир на занаятите – шевицата, код за памет”, организиран от Регионална Занаятчийска Камара – Пловдив и Първо издание на „Гурмето под тепето” се финансират от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2022 г.

·         Море от любов в Стария град (17 – 18.09.2022 г. )

Фонтан до къщата на д-р Стоян Чомаков-постоянна експозиция на Златю Бояджиев, 10:00 – 16:00 ч.

За пета поредна година ОИ „Старинен Пловдив” и ОП „Радостни обреди” поднасят специален комплимент към младите двойки, избрали да споделят сватбения си ден с великолепието на Старинен Пловдив.

Всички събития са с вход свободен и при спазване на актуалните противоепидемични мерки в страната.

За автора

Вашият коментар