The Balvenie представи най-новото си бижу – French Oak 16 YO, част от Cask Finish колекцията на премиум уискито

The Balvenie French Oak 16 YO е отличителен сингъл малц, завършен в бъчви от френски дъб, в които преди това е съхранявано вино от лозята на Шарант.

Първоначално идеята хрумва на Лорн Казън, посланик на Balvenie USA, след едно негово пътуване до Франция, където се наслаждава на местния аперитив Пино де Шарант (подсилено вино, базирано на неферментирал гроздов сок, към който се добавя коняк и се оставя да отлежи).

Завръщайки се от пътешествието си, Казън предлага на малц мастъра Дейвид Стюарт да експериментира с бъчвите от френското вино. Така се ражда The Balvenie French Oak – уиски с уникален вкусов профил, напомнящ на френски лозя и луксозен коняк, и първокласни качества.

Tова е първият път, в който компанията използва бъчви от френски дъб в 129-годишната си история.

Всъщност цялата серия THE BALVENIE CASK FINISH включва уиски предложения с отличителен характер, плод на последователно отлежаване в два вида прецизно селектирани бъчви. Процесът е познат като „двойно отлежаване“ – метод, използван от мастър дeстилъра на The Balvenie Дейвид Стюард през 80-те години на ХХ век.

Характерно за всички уискита The Balvenie e, че винаги отлежават първо в традиционни бъчви от американски дъб, които придават типичния изискан, гладък, богат и плътен вкус, подплатен с деликатни медни нюанси. Финиширането на The Balvenie French Oak 16 YO в Pineau (пино) бъчвите обаче му придава освежаващи нотки на грейпфрут, здравец, глазирани плодове и джинджифил.

The Balvenie e единственият сингъл малц с богата колекция от cask finish варианти, който ви позволява да се насладите на вкуса, изграден от завършването в различен тип бъчви през годините на отлежаване. Именно заради този метод на двойно отлежаване, марката се радва на широко признание и популярност сред уиски ценителите по целия свят.

С ABV от 46,9%, French Oak 16 YO е наличен за закупуване от нашия сайт.

Имаме удоволствието да ви представим The Balvenie French Oak 16 YO – най-новото бижу от Cask Finish колекцията на премиум марката. Това възхитително съкровище ще ви впечатли с неустоимия си вкус на глазирани с мед плодове и фини нотки на листа от здравец, грейпфрут и джинджифил.

За автора

Вашият коментар