Представят графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“

Литературен фестивал Пловдив чете, Народна библиотека „Иван Вазов“ в партньорство с Чешки център в София, Посолствата на Чешката и Словашка република в София, Издателство Кибеа и  Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив  имат удоволствието да Ви поканят на 20 април от 17:30 часа, когато ще се състои официалното представяне на графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“ (Изд. Кибеа) и срещата с автора ѝ Веселин Праматаров, както и с Александър Димитров – историк, герой от графичната новела и жив свидетел на събитията на 1968 г. Събитието ще се проведе в конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“.

Официални гости и на двете събития ще бъдат заместник-посланикът на Чешката република в София – г-н Петър Вавра, заместник-посланикът на Словашката република в София – г-н Даниел Орсаг, почетният консул на Чехия в Пловдив – г-н Иван Соколов, директорът на Чешки център София – г-жа Дагмар Остранска, г-н Александър Димитров – герой от комикса и участник в събитията от 1968 г. и г-н Веселин Праматаров – автор на комикса.

В Народна библиотека „Иван Вазов“ Пловдив гостува и изложбата по графичната новела. Изложбата представя 14 пана – страници към комикса, който разказва историята на тримата български студенти – Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев, протестирали през 1968 против инвазията на Варшавския договор в Чехословакия. Изложбата може да бъде разгледана до 30 април във фоайето, етаж 2 на Народна библиотека „Иван Вазов“. В рамките на инициативата за представяния на изложбата в училища Веселин Праматаров и Александър Димитров ще гостуват в Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив

Проектът е иницииран от Чешкия център София съвместно с Посолството на Чешката република в София и Посолството на Словашката република в София. Реализира се с подкрепата на Теленор България (Yettel) и в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България. Издаден е от Издателска къща КИБЕА.

Изложбата и събитията в Пловдив се провеждат с любезното домакинство на Народна библиотека „Иван Вазов“, в партньорство Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ като част от програмата на Литературен фестивал Пловдив чете и Младият Пловдив чете. Пловдив чете 2022 се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от културния календар на град Пловдив.

Вашият коментар