С изложба, макети и работилници разказват за изкуството на книгата през вековете

Знаете ли как се създава една книга? А как това се случвало през различните епохи?

Отговор на тези и още много други интересни въпроси ще намерите в интерактивната изложба „Книгата – От камъка до пиксела“, която предлага на публиката една среща с книгата и трансформацията ѝ през вековете. На 13 и 14 ноември (неделя и понеделник), изложбата ще бъде в район „Тракия“ пред книжарница с мисия „Надежда“, бл.15, следващият уикенд – на 19 и 20 ноември (събота и неделя) ще гостува до Младежкия център на Гребната база.

Освен любопитната информация в изложбата, ще видите уникални модели, образци и макети, а за децата и учениците са предвидени занимателни „Творчески работилници“. Макетите са изработени чрез синтез на класически и модерни технологии: дървообработване, металообработване, 3D моделиране и принтиране. Моделите представят напълно автентични технологии от миналото и са работещи.

Автор на проекта, който се осъществява с подкрепата на община Пловдив като част от Културния календар на града, е пловдивската Фондация „Про Либрис“. След успеха на „Разчети града“, миналата година екипът представи втория си културен маршрут, посветен на „Главната улица“ на Пловдив. В настоящия проект „Книгата – От камъка до пиксела“, Фондация „Про Либрис“ създава интерактивна изложба (в градското пространство и онлайн, чрез уеб приложение) и с изразните средства на изобразителното изкуство и дизайна ще покаже интересни факти, свързани с развитието на изкуството на книгата през различните исторически периоди: от Античността, през Средновековието, Просвещението, Модернизма до съвремието.

В специално обособени пространства с маси, публиката ще може да участва в различни демонстрации на интересни техники за шиене на книга и подвързия. Художниците, които ще правят демонстрационните работилници са: Аделина Васева, Калина Илиева, Мария Неделчева и Александър Гьошев.

Проектът ще бъде представен в 4 поредни години. Всяка година темата на изложбата ще е различна –„Книжно тяло и подвързия“, „Калиграфия“, „Илюстрация“, „Печат“. Темата на изложбата за 2022 г. е „Книжно тяло и подвързия“.  

Проектът е снабден и с QR кодове, които препращат към Уеб приложение и добавена реалност. Чрез съчетаването на класически и съвременни технологии, макети от дърво и метал, модели, факсимилета, оригинални образци, информационни дисплеи, включително и такива с добавена реалност, зрителите ще могат да проследят нагледно различни етапи от развитието на изкуството на книгата.  

Събитието е подходящо и интересно за деца и за възрастни.

Входът е свободен!

За автора

Вашият коментар