3 дни споделяне, взрив на идеи и много Емпатия в Пловдив (СНИМКИ)

Тридневният форум за социална промяна, отворено образование и споделяне на страхотни идеи EMPATHEAST привлече изключително разнообразна публика в Пловдив в края на изминалата седмица. Най-силно впечатление в събитието, организирано съвместно от Фабрика за идеи и общинска фондация "Пловдив 2019" може бе това, че лицата, които посещаваха отдените мероприятия бяха по-разнообразни от повтарящите се по всички арт-събития в града. Емпатийст не бе поредното събитие за някаква различна форма или представяне на изкуство, а може би първият по-сериозен форум в Пловдив за някаква култура, извън типичната представа, че култура=изкуство. Самият форум произведе десетки страхотни идеи, споделени добри примери от целия свят на лекциите и дискусиите и ще се запомни от участвалите в него за дълго време.

Неофициално събитието стартира в четвъртък с изложбата „Сетивно“. Фотографиите са направени от незрящи хора, под ръководството на Виктор Влаеску. Той е успял да обучи незрящите да заснемат света около себе си с аналогова камера. Уникалната изложба все още може да видите на Главната до Градската художествена галерия.

Стартът на форума бе даден в петък в Градския дом на културата „Борис Христов“. Редица лектори предложиха вдъхновяващи истории за социални промени, предприемачество и добри практики в образователната сфера и колективната интелигентност. Любопитни разкази предложиха Филка Секулова, която представи работата си в Автономния университет на Барселона за връзката между щастието и растежа в икономиката; Патриша Мънроу и Джефри Бийсън, които споделиха как се прави World Cafe, неговите предимства спрямо останалите методи за колективно решаване на проблеми и най-големите ползи в различни общности; уникалният разказ на Даниела Димитрова, която работи в помощ на други незрящи хора по целия свят и организира „Диалог в тъмното“ в държави по цялата планета – където зрящи хора са поставени в ролята на незрящи.

Невероятният финал бе от Миха Погачник, който разказа историята на Прехода в Източна Европа със своята цигулка, използвайки за метафора произведение на Й. С. Бах. Петъчният ден продължи с официална вечеря в тютюневия склад Тотал спорт, където всеки можеше да си сготви свое собствено ястие. Най-вълшебният момент може би бе в края на вечерята, когато извън програмата, Миха Погачник направи кратък концерт за пловдивчани и гости на EMPATHEAST в Центъра за съвременно изкуство „Баня Старинна“.

След теоретичните лекции, съботният ден продължи с реална работа. Лекторите, които разказваха за работата си в петък в ГДК предложиха много уъркшопи за посетителите в Драматичния театър. През целия следобед пък се проведе World Café в тютюневия склад „Мебелен салон Галеро“, в който участие взеха десетки души, произвеждайки над 10 идеи за развитие и промяна. Организаторите бяха предвидили и тематични пешеходни разходки – из Капана и из Тютюневото градче. Съботата завърши с магическото представление на Бенита Примо в кино „Космос“ – тя представи акробатика, висейки от бели платна от тавана на киното, под акомпанимент, музика от Шаманчето, вокал на група Попара.

Неделният ден продължи с още вълнуващи събития, като представяне на резултатите от World Café, от Verbatim театъра на група Vox Populi, както и представление от Плейбек театър – групата, която забавляваше и през трите дни публиката с чудесни импровизации.

Инициативата е на сдружение „Фабрика за идеи“, автори и на „Предизвикателство за социална промяна“ и Changemakers Academy. Партньори на събитието са „Център за развитие на Човешките ресурси“, Общинска фондация „Пловдив 2019”, Община Пловдив, Екологично сдружение „За Земята“, „Джуниър Ачийвмънт България“, SoL Bulgaria. Събитието е под патронажа на Министерство на икономиката и енергетиката.

За автора

Вашият коментар