Британският режисьор Брайън Майкълс на посещение под тепетата

Спасяването на българските евреи влиза в програмата за 2019 –та с театрален спектакъл

Известният британски театрален режисьор Брайън Майкълс е на работно посещение в Пловдив по покана на Фондация „Пловдив 2019“. Той е официален партньор по проекта „Истории от задния двор“ и е вписан в програмата, с която градът спечели титлата през 2014-та година и бе обявен за първата българска европейска столица на културата.

Режисьорът е на едноседмично проучване в града под тепетата, за да реализира една от най-интересните си идеи. Майкълс се посвещава на историята за спасяването на пловдивските евреи и темата за живота на местната еврейска общност.  Това ще е и основната тема на проекта, който той ще реализира през 2019-та като част от програмата.

В него чрез техниките на театралното изкуство ще бъдат разказани истории за евреите с прякото участие на гражданите и представители на общността. По официални данни пловдивските евреи наброяват 300 човека, което ги нарежда като втората по големина еврейска общност в страната след София.

Брайън Майкълс е работил в тясно сътрудничество с Франк Запа по албума „Yellow Shark“, и в своята дългогодишна професионална практика той режисира множество театрални и класически оперни спектакли, изнесени пред европейска и световна публика. Една от последните му творби е по текст от древногръцката комедия на Аристофан "Лизистрата" за програмата на Европейската столица на културата Пафос 2017, а спектакълът се играе сред руините на античния град Пафос.

 

За автора

Вашият коментар