Чинарената гора в с. Белащица оживя в светлинна инсталация

Светлина и звук превръщат Чинарената гора в село Белащица в приказно място

На 29.09. /събота/ от 20.00 до 24.00 часа в Чинарената гора, в село Белащица бе представена интерактивна светлинно-звукова инсталация, като част от програмата на Европейска столица на културата – Пловдив 2019. Проект „СТЕБЛА“/ STEMS на формация SenseLab се реализира в партньорство с читалището и кметството на село Белащица. 

Инсталацията е създадена специално, за да подчертае уникалността на природния феномен, който представлява самата гора. Дърветата там са на стотици години, а за произхода им се носят легенди. Някога стволовете им били масивни и дебели, но по-късно, поради неизяснени причини те са напълно изсечени.

Като по чудо обаче, гората се самовъзражда и множество нови стъбла израстват от старите дънери. Разклоненията им образуват изключително красиви природни форми с височина от 50 метра. Синхронно управлявани осветителни тела и специална звукова среда ще изградят абстрактен пейзаж от мистични сенки на въображението.

Всеки, който желаеше да посети Чинарената гора, в събота вечер, имаше възможността да ползва безплатен транспорт с автобус, осигурен от Областна администрация Пловдив.

За автора

Вашият коментар