Дни на тракийската култура през юни в Пловдив

МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ “ДНИ НА ТРАКИЙСКАТА КУЛТУРА” 2019
 
ТРАКАРТ организира за седма година Международен фестивал „Дни на тракийската култура“ от 20 до 26 юни 2019 г. 
 
На 20 юни 2019 от 19.00 часа на Римския стадион е официалното откриване на фестивала с концерт „Среща на цивилизации“. Богатството на културата на Троя ще се представи от Дружество за изследване на фолклора „Чанаккале” с тракийски мелодии и ритми. Концертът е със специалното участие на Формация „Жарава“, Пловдив.
 
Дружество за изследване на фолклора „Чанаккале”- младежки и спортен клуб е с близо 13 годишна дейност и дава своя сериозен принос в културния живот на Чанаккале, Турция.
 
Следите от първите жители в района на Чанаккале датират от късния халколит, като впоследствие тези земи са владени от Троя, древните гърци, римляните и Византия. В партньорство с Генералното консулство на Република Турция в Пловдив на пловдивчани ще бъде представена музикално-сценична и научна програма на културата на Троя. Разкритите останки са важно свидетелство за първия контакт между цивилизациите на Мала Азия и средиземноморския свят.
 
Жарава“ е формация, създадена от музиканта и композитора Владимир Величков – преподавател в катедра „Музика“ към Педагогическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.
 
Въпреки кратката си биография формацията успя да си извоюва авторитет на една от най-интересните и оригинални студентски музикални групи в България. В този си вид и като изказ и представяне на фолклора в съчетание със съвременните световни стилове музика тази формация няма аналог в нито едно висше учебно заведение в България.
 
В репертоара си групата има както традиционни фолклорни произведения с иновативно звучене, така и авторски пиеси на фолклорна основа. „Жарава“ заема неколкократно първо място в топ 40 на най-голямата платформа за етномузика в света, базирана в Торонто (Канада).
 
Фестивалната програма обхваща две направления – Музика и Слово – представени от Втората международна научна конференция “Древна Тракия-сакрално и профанно ” и концерти,  изложби,  излъчване на филми, четения. 
 
От 21 до 23 юни 2019 г. в Културен център „Тракарт“ се провежда Втора Международна научна конференция на тема „Древна Тракия-сакрално и профанно", в която ще участват изтъкнати учени траколози и културолози – проф. Иван Маразов, проф. д.изк. Ваня Лозанова, гости от Турция, Холандия, Белгия и др.
 
Пловдив, като географски център на Тракия, е бил и е център на тракийската култура и има историческата мисия да съхранява, изследва и представя материалното и нематериално наследство на траките. Най-старият жив европейски град, по естествен път на взаимно опознаване, обединява и представя Балканската диаспора и подчертава общите ни културни корени, традиции и ритуали.
Акценти в програмата на фестивала са: 
 
  • Изложба плакати“ 2018 – годината на Троя”, наградени афиши от конкурса, организиран от Министерство на културата, Турция;
  • Изложба „Троянските коне“ на скулптора Никола Колев;
  • Филмите „Островът отвъд Борей“ и „Побратими“, които се ще се представят на публиката, са на Цветан Симеонов –  журналист, сценарист и режисьор, автор на повече от 50 документални филма. Част от тях са отличени с Grand Prix на престижни международни форуми. Филмите ще бъдат прожектирани в Културен център „Тракарт“, Изследователски център „Тракарт“ и Район „Западен“ към Община Пловдив
  • Тракийски приказки – подходящо за деца над 5 г
  • Литературен конкурс „Наследници на траките“ – в последния ден на фестивала „Дни на тракийската култура“ 2019 ще бъдат връчени призовете от обявения преди три месеца литературен конкурс „Наследници на траките“.
 
Международният фестивал  „Дни на тракийската култура“ 2019 е част от Календара на културните събития на Община Пловдив и способства за по-обстойно представяне на тракийското наследство и сродни до него култури, създава и укрепва мостове за бъдещи съвместни научни и културни дейности.
 
Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Пловдив – Европейска столица на културата 2019, в партньорство с Генерално консулство на Република Турция в Пловдив, Район Западен и с медийното партньорство на Радио Пловдив и Радио Катра FM.
 
Входът за всички събития е свободен.

Вашият коментар