Грагат Айрапетян – Грант с изложба на бижута в Малката базилика

Изложба на бижута "Грубата нежност" в Малката раннохристиянска базилика през септември очаква пловдивчани

„Грубата нежност“ е името на изложбата на бижута, малка пластика и скулптура на Грагат Айрапетян – Грант, която ще бъде открита на 19 септември в 18 часа в Малката раннохристиянска базилика. Авторът представя по необикновен начин уникалната си техника, която превръща всяко бижу в картина. 

Грагат Айрапетян – Грант е арменски художник роден в град Ереван, Армения. Работил е в Ереванския музей на народното творчество, като реставратор. Там той се запознава с обработката на традиционни арменски сребърни накити.

Грант бързо е завладян от ювелирното изкуство и не след дълго започва да работи самостоятелно, като непрестанно търси нетрадиционни техники и изразни средства за направата на своите бижута.  През 1993 г., поради влошената икономическа ситуация в неговата родина, Грант, заедно със своето семейство, емигрира и се установява във Варна, България. Поради трудностите за правилно произнасяне на неговото име той измисля своя псевдоним – Грант, който по-късно дава име и на неговия бранд – Grant Jewelry. 

През 2006 г. заедно със своята съпруга открива собствена арт-галерия в центъра на град Варна. Тя носи името „Наири“, което е едно от старите имена на Армения и в превод от асирийски означава „земя на реки“. 

В изложбата "Грубата нежност" Грагат Айрапетян ще представи творби на собствената си техника, като през годините авторът установява, че тя много му приляга. Чрез нея той успява да превърне всяко бижу в картина. Технология до голяма степен се доближава до тази използвана за направата на накити в древността. Назад във времето хората са използвали парченца от естествени камъни слепени със смола.

Съществената разлика в техниката, която Грант използва, е че той употребява натрошени/смлени на прах естествени и синтетични камъни и други материали, а вместо смола – моментни лепила. Тази технология дава пълна свобода на изразяване на Грант и бижутата му стават изключително нестандартни и нетипични, изпълнени с множество цветове.

Чрез тази техника той пресъздава  дори   картините на свои любими художници в бижута. Експериментирайки през последните години, Грант започва да прилага своята технология с натрошени/смлени на прах камъни за направата на скулптури. За тях той използва не само цветните камъни, а и различни видове дърво (от старинен дъб до кокосова черупка), метал и други материали.  

Изложбата е част от програмата на Празниците на Стария град "По Трихълмието на времето" и се финансира от Община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2018 година.

Вашият коментар