Италианската художничка Ромина Беневенти участва в работилница за деца у нас

Италианската художничка Ромина Беневенти ще бъде специален гост на италианската читалня в читалище „Алеко Константинов“ и на Народна библиотека „Иван Вазов“

На двете локации ще се организира работилници за деца, а по идея на Ромина „Рисуваме своя град на пощенска картичка“. Повече информация за събитието ще намерите ТУК.

Петя Кокудева е родена през 1982 г. в Смолян. Завършва английска гимназия. Получава бакалавърска степен по „Журналистика“ и магистърска по „Творческо писане“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Живее на малък софийски таван. Повече от всичко обича да пътешества по света, да спи до късно и да чете книги за деца – сред любимите й са поредицата за муминтроловете на Туве Янсон, стихотворенията на Шел Силвърстийн и Джани Родари. Често се среща с хлапета из цяла България, за да четат и да измислят заедно. Завършила е журналистика, а после – творческо писане. 

След дипломирането си работи като репортер във вестник „168 часа“ и Дарик радио. Съавтор е на предаване в радио НЕТ и е сценарист за куклен театър. След това започва работа като копирайтър в рекламна агенция. Пише за деца, защото й се играе. Автор е на детските книги „Лулу“ 2011 г., „Малки същества“ 2014 г., „Питанки“ 2016 г. и „Лупо и Тумба“ 2018 г., издадени от изд. „Жанет 45“. И четирите заглавия са илюстрирани от италианската художничка Ромина Беневенти, с която са неразделен екип.

Дебютната ѝ книга „Лулу — детски стихотворения за възрастни“ печели Специална награда на националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ през 2012 г. През 2017 г. печели националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване в категория „Автор“.

Ромина Беневенти е италианска илюстраторка, родена на 27 януари 1980 г. в Потенца, Италия. Понастоящем живее в Прато, Тоскана. Рисува от ранна детска възраст. Когато е на 16 г. открива и обиква акварелната техника. Учи в класическо училище с изучаване на старогръцки и латински, а после завършва „Чужди езици” в университета във Флоренция – със специалност руска и полска литература. През всичките години, докато учи, рисуването остава нейна страст, макар да не го изучава официално. Дебютната й книга с илюстрации е „Лулу".

За автора

Вашият коментар