Изложба Без рамки се състоя в Пловдив

Участниците в младежката работилница „Усети града“ създадоха заедно интерактивна сетивна изложба „Без рамки“, която предизвиква сетивата и представя културното наследство по различен с помощта на водач

Тя можеше да бъде посетена само в деня на откриването.

Организатори са Асоциация за култура, етнология и антропология „Медиатор“, с подкрепата на Община Пловдив – програма „Пловдив за младите“ и партньори Националния център за рехабилитация на слепи – Пловдив.

Изложбата предизвиква сетивата и представя по нов начин места и обекти от Пловдив, които са с културно значение. Гостите ще я преминават със затворени очи и ще бъдат водени от участниците в работилницата. Изложбата е подходяща и за хора със зрителни затруднения.

По време на събитието, в социалното пространство на АКЕА „Медиатор“ ще бъде представени фото-истории от изминалата младежка работилница „Усети града“, работата на участниците и  перспективите за нейното представяне и на други места.

Работилницата предизвика сетивното мислене на младежите и ги запозна с част от градското културно наследство на Пловдив. Младежите научиха как да интерпретират и как да представят значими места и обекти от града; научиха кои са основните умения за водене на хора със зрителни затруднения; как да работят в екип, как да се забавляват докато творят и как да създадат социално значимо събитие – изложба. 

Заниманията включваха 4 интерпретативни лаборатории: аудио-визуална; обонятелна и вербална. Повече за работилницата и събитията по проекта може да разберете на aceamediator.com или fb.com/aceamediator. 

АКЕА „Медиатор“ разработва метода „Усети града” през последните 5 години. Той насочва вниманието към различни интерпретации на градското пространство и неговото културно наследство. Част от реализираните инициативи са маршрутите „Усети града” в Пловдив и страната, които са създадени след продължително антропологично и етнологично изследване. 

 

За автора

Вашият коментар