Ретроспективна изложба Христо Желязков – 85 г. от рождението му

В Балабановата къща в Стария град може да се види ретроспективната изложба на известния пловдивски художник и педагог Христо Желязков Христов (1934-2009), която продължава до средата на юли

Изкуствоведът проф. д-р Галина Лардева подчерта по време на откриването големия принос на твореца при формирането на естетиката и изграждането като артисти на поколения пловдивски художници. 

Ученик на професорите Илия Бешков и Илия Петров (в специалност „Илюстрация“), Христо Желязков се дипломира в ателието на проф. Панайот Панайотов в специалността „Живопис“ на Художествената академия в София. 

Преподава живопис в Средно художествено училище за сценични кадри в град Пловдив от неговото създаване през 1975 г. 

Твори, без да се ограничава в жанрови рамки, поставя на пиедестал цвета и хармонирането му наред с посланието . Негови произведения са притежание на художествени галерии и частни колекции в България и чужбина – живопис, графика , илюстрации. Работи в жанровете портрет, голо тяло, пейзаж, натюрморт, фигурални композиции. Всяка негова картина е послание и художествен израз на таланта му. 

Някои от творбите в експозицията се показват за първи път пред публика. Сред тях е и ескизен портрет на Христо Желязков , нарисуван от именития оперен певец Никола Гюзелев през студентските им години. 

Изложбата се осъществява със съдействието на ОИ „Старинен Пловдив“, Градска художествена галерия – Пловдив, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства , Народна Библиотека „Иван Вазов“ и частни колекционери.

За автора

Вашият коментар