Проведе се Древен и вечен фестивал под тепетата

Проведе се фестивала за историческото и културното наследство на град Пловдив със заглавие: "Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“
 
Той бе част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата и се проведе на 15 и 16 юни. Сцена на автентични възстановки, обхващащи периода от ранната античност, преминаващи през римската епоха, средните векове и Възраждането, ще бъде парк „Лаута“. Отвъд пределите на времето и пространството там ще се срещнете с траки, скити, римляни, готи, ромеи, българи от ранното средновековие, рицари от Филипополско херцогство и кръстоносните походи, българи от Второто българско царство, хайдути от Възраждането, четници от борбите за национално освобождение и участници в Съединението.
 
Хилядолетната история на Пловдив, неговата култура, бит и традиции бяха съживени от възстановчици и занаятчии от цяла България в партньорство с гости от Франция. Съвремието на града бе представено от талантливи деца под ръководството на проф. Мичо Димитров и доц. Стела Митева-Динкова.
 
Изработването на занаятчийски изделия, характерни за съответните исторически периоди, езда, стрелба с лък, монетосечене, кулинарни изкушения бяха само част от богатата с атракции програма на фестивала.
Забавни игри, изненади и специални награди очакват малките посетители, които ще се запознаят и научат историята на Пловдив.
 
За по-големите са предвидени Античен театър "Жените в народното събрание" от Аристофан и концерт на Freija – музикален проект, вдъхновен от скандинавската митология и нордически фолклор.
 
Официалното откриване бе в събота от 10:30 с празничен концерт. Приветствие към организаторите и гостите в парк „Лаута“ ще отправи кмета на Район Тракия г-н Костадин Димитров, който ще даде и старт на културно-историческото приключение.
 

Вашият коментар