КЦМ показва една от най-старите колекции на картини на Пловдив

Ценителите на изобразителното изкуство ще могат да се насладят на една от най-старите корпоративни колекции в Пловдив – колекцията на КЦМ 2000 Груп

Над 110 платна от български художници, притежание на холдинга от десетилетия, ще бъдат подредени на два етажа в Залите за временни експозиции към Градска художествена галерия – Пловдив, на ул.“Княз Александър I“ №15. В колекцията са включени всички класически жанрове – портрет, натюрморт, фигурална композиция, пейзаж. Представени са 65 автори, които покоряват с богатия колорит и емоционалната експресивност  на творбите си  и предразполагат към съзерцателност. Една значителна част от художниците са свързани с Пловдив и региона и това не е случайно. Те са определяли в голяма степен уникалността и уюта на това пространство, където днес КЦМ организира своя бизнес.

Експозицията е изключителен шанс да видим  невероятно нежната и вглъбена „Мадона” (29/23 см) на първия български академичен художник Димитър Добрович (1816-1905) – портрет  с близо 130 годишна история. Ще бъдат изложени и двете платна на Цанко Лавренов, които се отличават с уникален рисунък – абсолютно различен от типичния почерк на художника.

Представянето на „Творби от фонда на художествената колекция на КЦМ 2000 Груп“ е щрих към социалния портрет на холдинга, едно споделяне с пловдивчани и гости на града на красотата и смисъла на българското изобразително изкуство.  И безмълвно обещание за неговото съхранение.

Изложбата се открива на 1-ви декември, от 18.00 ч. и ще може да бъде видяна до края на 2017г.

Гледайте първия епизод от поредицата "Истории от изкуството по българските земи" на Mediacafe и КЦМ 

За автора

Вашият коментар