Котките на джаза пристигат в Пловдив

Христо Йоцов създава “Jazz Cats” през 2016, първоначално като клубен проект, вдъхновен от би-боп традицията. Още след първите гигове става ясно, че групата има много по-голям потенциал. Майсторството на четиримата, спойката между тях и високата степен на енергия довежда до обогатяване и разнообразяване на репертоара, което превръща проекта в концертен и фестивален.

През 2017 е издаден първият албум “Jazz Cats”, с който групата активно концертира в страната на фестивални и клубни сцени. През март 2018 „котките“ изнасят с голям успех концерт в Барселона, родния град на Арнау.

През февруари 2019 излиза и вторият албум на групата – “Jazz Cats 2”. Пиесите, както и в предишния албум, са отново на Христо Йоцов, като този път музиката има по-фюжън характер. Предстоят много ангажименти на групата както на българска сцена, така и в Европа.

Защо “Cats”? Това е нарицателно за джазовите музиканти по света. Нещо повече – това е и един вид ценз за ниво и професионализъм. Има и личен мотив – Христо отдавна съжителства с котки и твърди, че познава и разбира тези невероятни създания. Затова и заглавията на парчетата са свързани с различни котешки характери и състояния – “Mystery Cats”, “Lazy Cats”, “Motion Cats”, “Smart Cats” – все неща, присъщи и на човешкия характер и емоция.

Музиката на “Jazz Cats” пловдивчани ще могат да слушат на живо на 20-ти юни от 21:00 часа в Bee Bop Café. Входът за събитието е 10 лв. 

Арнау Гарофе Фарас – тенор, сопран саксофон

Любo Цанев – пиано

Димитър Карамфилов – контрабас

Христо Йоцов – барабани

Вашият коментар