Esklan arts factory: Най-доброто място за изкутвото е там, където то е ценено

Това, което италианската трупа ESKLAN ART'S FACTORY представи в Пловдив е спектакъл, създаден в почит към авангардния американски композитор Джон Кейдж – пионер в областта на експеримента със звук и тишина. 

Една от най-интересните танцови компании в Италия притежава очарователна и оригинална идентичност, която напълно въвлича зрителя в своя свят.

ESKLAN ART'S FACTORY e създадена в Рим  през 2015-та година, съставена от 10 артисти, тя е базирана в Милано.

“Това, което винаги съм мечтала е да имам собствена компания и да развия свой хореографски език. Днес се радвам, че проектът, който е доста амбициозен, защото в Италиия и Европа е много трудно да пробиеш сред толкова голяма конкуренция, се разви много бързо и само за 4 години започнахме да пътуваме по света. Предстои ни пътуване до Панама, а наскоро се завърнахме в Бразилия”, споделя създателя и ръководител й Ерика Силгонер. 

“Хората, които ни наблюдават казват, че ние имаме много оригинален начин на изразяване, а това е моят начин. Подходът ни е близък до физическия театър, а езикът е близък до танца, нашата идея е по-скоро драматичния театър и този път следваме”, допълва опитният хореограф.

 

"Джон Кейдж е изключително важна личност за нашия свят. За мен той е гений, рискува много в начина си на изразяване, а всичко това винаги ме е вдъхновявало, като започвам да си представям разговор между него и мен. Този спектакъл е абсолютно неочакван и непридвидим. Той е за мълчанието, звуците, връзката между хората и шума, който публиката създава. Той варира от отношението на зрителите и може да бъде от 40 до 80 минути. За нас няма сцена, тя е навсякъде. Затова всяко представление е уникално и само за себе си, просто то зависи от публиката. Това е начинът, по който Джон Кейдж е мислил, Ние използваме част от неговата музика, но при нас превес има тишината". 

"Искам да предам на публиката нагласата, че предвидимото може да се промени, защото всичко е едно движение и никога не знаеш какво те очаква. Странно е, защото понякога в публиката има хора, които започват да говорят, което не може да предвидим, понякога изненадаваме и нас себе си с музика, която не познаваме. Просто всички не знаят какво да очакват от случващото се на сцената."

"Ние работим главно с начина на изразяване, за да може той да е по-рапознаваем. Аз ги карам да бъдат честни със себе си и да оставят официалността. Не търся красивото изразяване само заради красотата, важно е да се каже нещо, а то става само чрез честност. Това се получава чрез много работа и органичност”. 

"Изкуството е за всички, затова в екипа си имам хора от всякакви възрасти, включително и такива които са отворени към всичко. Ние използваме различно движение във всичко. Аз не съм влюбена в танца, аз съм влюбена в изкуството. Използвам движението във всичко, даже така се събуждам сутрин".

За краткото време в Пловдив успях да го обикна. Вие сте много близко до нас в много отношения, а що се отнася до изкуството и фестивала “Черната кутия”, то най-доброто място е там, където изксутвото бива оценявано”, 

завърши италианският хореограф при участието на неговата компания на фестивала "Черната кутия"

СНИМКИ: Благовест ПОПОВ

За автора

Вашият коментар