Нева Мичева в приказния свят на Шон Тан

Нева Мичева (преводач) и Манол Пейков (издател) представиха „Приказки от крайните квартали“ от Шон Тан (Австралия) на 3 юни в artnewscafe.

Разговорът започна с увлекателния разказ за същността на издателската работа. Манол Пейков сподели как книгите понякога сами те откриват, без ти да ги търсиш.

„Да бъдеш издател не е професия, а пътешествие!“

Като издател на над 200 книги от преводна литература, Манол споделя радостта си от всичко, на което го е научила литературата на различните народи. Той е благодарен, че работата му го спасява от заблудата, че няма какво повече да научи.

Нева Мичева пък допълни, че от своя издател е научила, че първото впечатление не винаги е най-важно. При първата им среща тя го е чакала половин час в сняг и студ, сигурна, че нищо сериозно не може да излезе от този човек, но сгрешила. Оказало се, че и двамата имат голям интерес към преводната литература и най-вече към разказите. Така се родило едно партньорство и приятелство, благодарение на което днес българите имат възможността да се потопят в невероятния имагинерен свят на Шон Тан и „Приказки от крайните квартали“.

Авторът работи с образи, картини, рисунки, по които изгражда творбите си, наситени с човещина, безгранична обич и поетичност. Неговите приказки са подходящи както за малки, така и за големи, като синтеза между изобразително изкуство и слово позволява на читателят напълно да се потопи в едни толкова различни и цветни светове.

Шон Тан е носител на награда „Алма“ за литература. Носител е и на наградата „Оскар“ за късометражния си филм The Lost Thing. Автор е на няколко книги, сред които: The Playground (1997); The Lost Thing (2000); The Red Tree (2001); The Arrival (2006); Tales from Outer Suburbia (2008).

ИК Жанет 45 горещо препоръчва книгата „Приказки от крайните квартали“, като отправя и едно предизвикателство: в един от разказите, в който са изобразени хвърчащи листчета с думи и изречения, българското издание е включило и откъс от стихотворението на български поет, който успее най-бързо да открие откъса, като отгатне автора и името на произведението и изпрати пръв съобщение на е-mail: booksj45@gmail.com , ще спечели безплатен екземпляр на книгата.

Вашият коментар