Нов сезон на „Беседките за града“ – стартират с разговор за „Аджисана“

Инициативата на фондация „Отворени изкуства“ – „Беседка за града“ стартира своя нов сезон за 2015-а година в края на март. Първото издание на дискусиите ще бъде с тема „Хаджи Хасан махала“, позната и като Аджисана – ромският квартал в центъра на града. „Беседките“ се завръщат в първоначалния си дом и отново ще се провеждат в Art News Cafe. Първата дискусия ще се проведе на 26 март от 19 часа.

В следващите месеци ще се проведат още дискусии – през май ще има беседка на тема „Реката – начини на обитаване (Кършиака, Мараша, Столипиново)“, през юни – „Социалният живот на панелките (ж.к. Тракия)“, а през октомври – „Тепетата като форми на градски живот“.

Инициативата има формат на кратка презентация с изчерпателна мултимедийна визуална информация – снимки, видео, презентации, чертежи, графики, която има за цел да отвори свободен разговор по темата и в края на срещата да изведе и документира конретни алтернативни и независими идеи, излезли от беседъчния кръг. БЕСЕДКА ЗА ГРАДА представлява серия от дискусии по предварително подбрани и подготвени теми, засягащи град Пловдив.

През 2015 г. фондация „Отворени Изкуства“ продължава традицията за създаване на интерес, познание и гражданска ангажираност към типични, но и не напълно познати или неглижирани пловдивски топоси, като наблюдава начините на тяхното обитаване. Целта е да се направи историческо и съвременно обговаряне на специфични пловдивски пространства, както и да се осмисли ситуирането им в изменящата се йерархия на стойности и социална среда. За всяка отделна дискусия организаторитe канят участници в разговора, които да представят позиция или експертно мнение.

Събитието във фейсбук може да следите тук.

За автора

Вашият коментар