Откриха изложба на 9-ото изкуство – комикса – в Капана (СНИМКИ)

Първото културно посолство в арт-квартала на Пловдив – Капана отвори врати. Проектът на "Едно" за представяне на чуждестанни култури с временни "посолства" в Пловдив започна с представяне на белгийския артист Марк Слеен. Той е автор на комикси, а в изложбата са подредени някои от неговите най-известни в родината му персонажи с кратка история, свързана с тях. Изложбата е подредена в офиса на "Едно" на улица "Христо Дюкмеджиев".

"В Белгия има изключително много артисти, които се занимават с комикси. При нас наричаме комикса "9-ото изкуство", тъй като е много популярно. Марк Слеен е един от пионерите и най-популярни имена в страната, а е и много продуктивен – той е в рекордите на Гинес като автор на най-много комикси, които сам е изрисувал", разказа г-н Марк Фирманс, консул в Посолството на Кралство Белгия в България, който откри изложбата, наречена "Приключенията на Неро и компания". Неро е един от най-популярните персонажи на Марк Слеен. Той добави, че често в сюжетите на художника има идеи, свързани с опазването на природата – Марк Слеен е част от световната организация за защита на природата WWF.

Проектът за културните посолства на "Едно" е субсидиран от Общинска фондация "Пловдив 2019", като част от проекта "Капана – квартал на творческите индустрии". Фондация "Едно" спечели финансиране по отворената покана, за която кандидатстваха културни оператори от цялата страна. Любопитно е, че един от двата града – носители на титлата Европейска столица на културата през настоящата 2015-а година, е именно от Белгия – Монс.

Проектът ще продължи в следващите месеци с представяне на театрални плакати, прожекция на филми от Полша през август и през ноември – с изложба на съвременен дизайн от Чехия. Идеята на проекта е свързана с процеса на децентрализация на културата в страната, като повече хора извън София да имат достъп до световната култура, разказа Асен Асенов от "Едно".

Изложбата ще остане в пространството на ул. "Христо Дюкмеджиев" 10 до края на месец юли.

Вашият коментар